Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde kapalı psikiyatri servisi hizmete girdi.
Servisin hizmete girmesiyle psikiyatri hastalarının tedavi için il dışına gidilmesinin önüne geçilmiş oldu.
Psikiyatri hizmetiyle Şanlıurfa, birçok bölgeye hizmet verecek.
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Gülben Saraçoğlu, hastaların önceden Adana veya Elâzığ gibi yakın illerdeki ruh sağlığı hastanelerine sevk edildiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Şimdiye kadar ilimizde kapalı psikiyatri servisi bulunmuyordu. Hastalarımız bugüne kadar Adana veya Elâzığ gibi yakın illerdeki ruh sağlığı hastanelerine sevk ediliyordu ve bu da ciddi bir mağduriyet oluşturuyordu. Kapalı psikiyatri servisleri kendine veya çevreye zarar verme riski olan, iç görüşü olmayan, tedaviyi reddeden hastalar için oluşturulan özel olarak donatılmış servislerdir. Bu servislerdeki hasta odalarında kullanılan malzemeler hastayı koruyacak şekilde dizayn edilir. Pencereler kırılmaz camdan yapılmıştır. Kapılar buna göre düzenlenmiştir. Hasta yatakları ve hastaların kişisel eşyaları saklamak için kullanacakları dolaplar yine hastanın kendine zarar vermesini önleyecek şekilde dizayn edilmiştir.”
YATAK KAPASİTESİ 26
Psikiyatrinin amacı akıl hastalığının tedavi edilmesi ve akıl sağlığı düzeyinin yükseltilmesi olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Gülben Saraçoğlu, yeni servisin donamıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Hastanemizde toplam 26 yatak kapasiteli ‘kapalı psikiyatri servisimizi’ açmış bulunmaktayız. Servisimiz 10 çift kişilik, 4 tek kişilik hasta odası ayrıca 1 tespit ve tecrit odasından oluşmaktadır. Servisimizde yer alan toplantı salonu, grup terapi odası ve iş uğraş terapisi odası sayesinde hastalarımıza sadece medikal tedavi sunmakla kalmayıp aynı zamanda psikoterapi ve iş uğraş terapisi sunma olanağına da sahibiz.”
HOBİ BAHÇESİ VE BALKON DA VAR
Uzm. Dr. Gülben Saraçoğlu, serviste hasta kullanımına uygun hobi bahçesi ve balkonu bulunduğunu da aktararak, “Hastalar hem kapalı alana mahkum edilmekten kurtulacak hem de psikososyal açıdan hastanın sorumluluk bilinci geliştirmesi, ekip çalışmasının önemini kavraması, iş uğraş alanı oluşması, hobi edinmesi gibi düşünce ve davranış değişikliğinin pozitif yönde etkinliği sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.
Serviste 9 ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, 7 hemşire, 1 klinik destek personeli, 1 yaşlı bakım personeli, 4 güvenlik görevlisi ve 4 temizlik personeli bulunuyor.
YORUMLAR