Görme kaybını önlemek için erken tanı ve tedavi şart

Görme kaybını önlemek için erken tanı ve tedavi şart

Her yıl ekim ayının ikinci perşembe günü kutlanan ‘Dünya Görme Günü’, önlenebilir körlük ve görme kusurları konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Ufuk Özkan, dünya görme günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Gözümüz dünyaya açılan penceremiz ve tüm vücudumuzda olduğu gibi göz sağlığı da önemlidir. Bu nedenle yenidoğan'dan itibaren hayatı boyunca aralıklarla göz muayenesini yaptırılması gerekmektedir" dedi.

12 Ekim 2023 - 14:58 - Güncelleme: 12 Ekim 2023 - 18:10

Her yıl ekim ayının ikinci perşembe günü kutlanan ‘Dünya Görme Günü’, önlenebilir körlük ve görme kusurları konusunda küresel farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Özkan, "Özellikle günümüzde görme azlığına sebep olan katarak, göz tansiyonu (glokom), yaşa bağlı maküler dejenerasyon, çocuklarda göz tembelliği, şaşılık ve kırma kusurları sıklıkla rastladığımız göz rahatsızlıklarıdır. Bunların erken tanı ve tedavi ile çoğunluğunun düzelebildiği için bu muayenelerini eksiksiz bir şekilde en azından yılda bir defa yapılması gerekmektedir" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı tarafından yenidoğanlar, okul öncesi dönemde yer alan çocuklar ve ilköğretim 1. sınıfa devam eden çocuklara yönelik görme tarama programları yürütüldüğünü hatırlatan Özkan, "Bu programlara katılmak, erken tanı ve tedavi açısından çok önemlidir" dedi.

Göz sağlığı için alınabilecek önlemleri de sıralayan Özkan, şunları söyledi:

“Sigara içmeyin. Sağlıklı beslenin. Fazla kilo almayın. Düzenli egzersiz yapın. Güneş ışınlarından korunun. Bilgisayar başında uzun süre kalmayın. Gözlük veya lens kullanıyorsanız, düzenli olarak kontrol ettirin”.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...