Tarih ’Sefertepe’ ile ortaya çıkıyor! Ekinci’den müjde

Tarih 'Sefertepe' ile ortaya çıkıyor! Ekinci'den müjde

Viranşehir ilçesindeki Sefertepe ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Salih Ekinci, “Çalışmaların yapılması için hazırlıklar başladı. İlçemizin tarihi ve kültürel değerlerini dünyaya tanıtmak için çalışmalarımız sürecek” dedi.

05 Aralık 2020 - 15:00 - Güncelleme: 05 Aralık 2020 - 15:18

Viranşehir'de Eskikale ve Kırbalı mahalle sınırları içerinde yer alan Sefertepe, 2013 yılında Viranşehir Belediyesinin girişimleri sonucunda Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından II. Derece Arkolojik sit ilan edildi. Çanak çömleksiz neolitik döneme tarihlenen Sefertepe’de yapılan yüzey araştırmaları neticesinde bulunan ‘T’ şeklinde steller ile çanak çömleksiz neolitik döneme ait önemli bulgulara rastladığı gözlendi. Kuzey-güney yönünde dizilmiş ve 3-5 km aralıklarla kurulmuş bu yerleşimler bölgede benzeri görülmeyen bir özelliği ortaya çıkardı.

Daha önce tespit edilmiş olan ve içinde “T” şeklinde dikmetaşların yer aldığı Nevali Çori, Göbeklitepe ve Karahantepe gibi benzer özelliklere sahip çanak çömleksiz neolitik döneme ait Sefertepe’de yapılacak arkeolojik kazıların tarihe ışık tutacağı öngörülüyor.

Geçen yıl kazıların başlatılması için yapılan başvurunun olumsuz neticelenmesi üzerine Viranşehir Belediye Başkanı Salih Ekinci, Ankara’da Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ile görüştü.

Viranşehir'in kültür turizm yol haritasının belirlenmesi, kültür varlıklarının korunup gelecek kuşaklara aktarılması adına planlanan projeler ile ilgili yapılan görüşmede, Sefertepe’de tıpkı Göbeklitepe, Karahantepe gibi tarihe ışık tutacağı, yapılacak olan arkeolojik kazıyla birlikte, Viranşehir'in turizm potansiyelinin artacağı ve dolayısıyla ilçe ekonomisine önemli katlı sağlayacağı vurgulandı.

Viranşehir Belediye Başkanı Salih Ekinci konuyla ilgili açıklamasında, “Yaptığımız görüşmeler neticesinde kazı izninin verileceği yönünde alınan haberler bizleri mutlu etmiştir. İlçemizde yapılacak olan ilk bilimsel arkeolojik kazı olması bakımından da ayrıca önemlidir. Viranşehir Belediyesi olarak Sefertepe’de yapılacak olan arkeojik kazıya sponsor olacağız. Tarihin gün yüzüne çıkması için atılan her adımda bizler orada olacağız. Kültürel mirasın korunması adına yaptığımız çalışmalar devam etmektedir” dedi.

Viranşehir'in tarihi ve kültürel bir şehir olduğunu, hemen hemen ilçenin her yerinde tarihi kalıntılar bulunduğunu ifade eden Ekinci, “Çatalat Harabeleri, Hanefiş Kilisesi, Dikmeler, Viranşehir Surları, Çemdin Kalesi ve daha birçok yapı var. Kızlar Sarayı ve en son Göbeklitepe gibi bir yapı. Biz belediye olarak gerekli girişimlerde bulunduk. Çalışmaların yapılması için hazırlıklar başladı. İlçemizin tarihi ve kültürel değerlerini dünyaya tanıtmak için çalışmalarımız sürecek” diye konuştu.

Kısa bir süre önce Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ile görüştüklerini ifade eden Ekinci, görüşmeye AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri'nin de katıldığını belirtti. Ekinci, Sefertepe ile yeni tarihi bulguların çıkacağını aktardı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...