Patates üreticisi dertli (Video)

Patates üreticisi dertli (Video)

Bereketli topraklarıyla tarım diyarı olarak bilinen Şanlıurfa’da çiftçiler alternatif ürünlere yöneldi. Urfalı çitçiler yer fıstığının yanı sıra son yıllarda patates üretimi artmaya başladı.

18 Temmuz 2020 - 11:35 - Güncelleme: 18 Temmuz 2020 - 11:49

Şanlıurfa'nın bereketli ovalarının su ile tanışmasının ardından Viranşehir ilçesinde yer fıstığı ve soğanın ardından patates ekimi yaygınlaşıyor.

Ekilen patatesten dekar başına bin 500-2 bin kilo ürünün alındığı Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde geçtiğimiz yıl fiyatı 10 liraya kadar yükselen patates çiftçinin gözdesi oldu.

Tarladan sofraya kadar uzanan serüveni ile bin bir zahmetle üretilen patates, verimli topraklarda elde edilen rekolte Şanlıurfalı üreticinin yüzünü güldürüyor ama depolama alanı olmadığı için çiftçinin zorda kalıyor.

İnce kabuklu patatesler bölgede soğuk depolama alanları olmadığı için günlük olarak hal pazarına ve çevre illere gönderiliyor satılamayan ürün ise sıcak havadan dolayı birkaç gün içinde bozuluyor. Binlerce dekarlık alan üretilen patatesler depolama alanı olmadığı çiftçiler tarafından büyük oranda tarlada çürümeye terk edildi.

Mevsimlik tarım işçisi olarak Suriyeli’lerin çalıştığı patates tarlasında toplanan ürün depolama alanı olmadı için sıcaklardan dolayı toptan olarak 1 ile 1200 TL arasında alıcı buluyor, satılan ürün pazarlarda ve marketlerde ise 3 liranın üzerinde satışa sunuluyor.

Sıcak havada saatlerce patates topladıklarını ifade eden çiftçi Mahmut Keskin, "Bölgemiz sıcak bölge topladığımız zaman bekletmeden tüketmemiz lazım. İstanbul ve Ankara gibi uzak illere sıcaklardan dolayı gönderemiyoruz. Diyarbakır, Mardin, Ağrı ve Adıyaman gibi yakın illere gönderiyoruz. Elimizde kalan üründe heba oluyor. Yetkilileri tarım müdürlüğünün bizlere duyup depolama alanı yapmaları yada alternatif bir bulması gerekir yoksa sıcaklardan dolayı ürünlerimiz çürümeye terk ediliyor. Verimli topraklarımızda yetiştirdiğimiz ürünün değerlendirilmesi için çözüm bekliyoruz" dedi

Patates ve soğan üreticisi Mehmet Emin Cas ise, "7 Yıldır, patates ve soğan ekiyoruz. Tohum dahil tüm girdiler yüksek fakat iyi verim elde ediyoruz. Pazar olmadığı zorluk yaşıyoruz. Depolama alanı yok olmadığı içinde sıcaklardan dolayı ürünler bozuluyor. Bizde mecburen ürünümüzü tez elden çıkarıyoruz. Buda ürünümüzü ucuz satmamıza neden oluyor ve zarar ediyoruz yetkililerin bir çözüm bulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...