Şanlıurfa pamuğu Türkiye’de "1. sınıf"

Şanlıurfa pamuğu Türkiye'de "1. sınıf"

ŞUTSO tarafından yapılan bir çalışma sonucunda, Şanlıurfa pamuğunun randımanının 48,6 ve A sınıf olduğu tespit edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Zahit, Şanlıurfa pamuğunun katma değerinin artırılması ve markalaşması hususunda da bazı talepler bulundu. Zahit, pamukta daha az üretim yapan Çukurova bölgesinin markalaşmış pamuğu olmasına rağmen Şanlıurfa’nın markalaşmış pamuğu olmadığını kaydetti.

27 Ekim 2023 - 17:44 - Güncelleme: 27 Ekim 2023 - 17:54

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Şanlıurfa pamuğunun randımanını belirlemek için bir çalışma gerçekleştirdi. Noter huzurunda yapılan analiz sonucunda, Şanlıurfa pamuğunun randımanının 48,6 ve A sınıf olduğu tespit edildi.

Konuya ilişkin ŞUTSO’da basın açıklaması yapan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Zahit Şanlıurfa pamuğumuzun katma değerinin artırılması ve markalaşması hususunda da bazı talepler de bulundu.

 

“A SINIF PAMUK OLDUĞU ÖĞRENİLMİŞTİR”

Zahit, noter huzurunda yaptıkları çalışmayla Şanlıurfa pamuğunun A bir pamuk olduğunun belirlendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“24 Ekimde Şanlıurfa 10. Noterliği’ne yapılan talep ile kente ait bir pamuk olan Başgöze Mahallesindeki 102/1 parselde ŞUTSO mensupları, ziraat mühendisleri, bilirkişilerle gidilmiştir. Raslantısal olarak 1 kilogram pamuk toplanmış ve ağzı mühürlü çuvala alınmış sonra noter aracılığı ile randıman tespitine götürülmüştür. Ardından elde edilen elyaf yine noter tarafından detaylı analiz için laboratuvara götürülmüştür. Yapılan tetkiklerin sonucunda Şanlıurfa pamuğunun randımanı 48,6 ve değerlerin çok yüksek A sınıf bir pamuk olduğu belirlenmiştir. Bunlar tutanağa işlenmiştir. “

 

“NE ACIDIR Kİ HALA BİR PAMUK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİMİZ YOK”

Türkiye'nin pamuk üretiminin yüzde 44-45'ini Şanlıurfa’nın üretmesine rağmen kentte kapsamlı bir pamuk araştırma merkezinin olmadığını belirten Zahit, konuşmasına şöyle devam etti:

“Şanlıurfa ve Türkiye pamuğunun yüzde 44-45 civarında yapıldığı bir kenttir. Ama ne acıdır ki hala bir pamuk uygulama ve araştırma merkezimiz yok. Türkiye pamuğunun sadece yüzde 10-11 civarında üretildiği Ege bölgesinde Aydın ilinin Nazilli ilçesinde bir pamuk araştırma merkezinin var olduğu tespit edilmiştir. Ama en büyük üretim merkezi olan Urfa’da yok. Şunu belirteyim araştırma merkezi GAPTEAM’da var ama küçük ve 2 kişi çalışıyor. Bizim bahsettiğimiz 20 kişilik tam kapsamlı araştırma enstitütüsünün kurulmasını istiyoruz. “

 

“ŞANLIURFA’MIZIN MARKA DEĞERİ KAZANMIŞ BİR PAMUĞU YOK”

Pamukta daha az üretim yapan Çukurova bölgesinin markalaşmış pamuğu olmasına rağmen Şanlıurfa’nın markalaşmış pamuğu olmadığını ifade eden Zahit,

“Adana başta olmak üzere Çukurova bölgesinde yüzde 15-16 üretilen markalaşmış bir Çukurova pamuğu var. Maalesef Şanlıurfa pamuk üreticisi ya da tüccarları sabah iş yerlerine gittiklerinde pamuk satışı yapmak istediklerinde İzmir aranmakta oradan fiyat alındıktan sonra satış yapılabilmekte. Halbuki pamuğun yüzde 50’i Urfa’da üretiliyor, neden farklı bir ilden fiyat alıyoruz.  Şanlıurfa’mızın marka değeri kazanmış bir pamuğu yok.  Halbuki beyaz altınımız olan Şanlıurfa pamuğumuzun katma değerinin yükseltimesi adına markalaşması gerekmektedir. Markalaşma hem pamuk ihracatı hacmimizin artması hem de çiftçilerimizin alın terinin heba olmaması için büyük önem taşımaktadır. “ dedi.

 

PAMUK HASADIYLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEMELER İLE İLGİLİ YAZIŞMALAR YAPTIK

“Kalitenin düşmemesi adına büyük önem göstermeliyiz” diyen Zahit son olarak şunları kaydetti:

“Bununla birlikte ilgili kurumlarla pamuğun naylon gübre torbalarında toplanmaması bu konuda bir düzenlenme yapılıp idari para cezasının kesilmesi yönünde yazışmalar yaptık çünkü naylon gübre torbalarında toplama işlemi sırasında torbaların liflerinin pamuğa karışıp tekstil ve hazır giyim sektöründe üretimi düşürebiliyor. Ayrıca pamuk hasadının mümkün mertebe gece yapılmaması, pamuk hasadı ile ilgili çiftçilerimize ilgili kurum ve kuruluların eğitim vermesini öneriyoruz. Kalitenin düşmemesi adına büyük önem göstermeliyiz. “

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...