Başkan Yetim’den Merkez Bankası kararına destek

Başkan Yetim'den Merkez Bankası kararına destek

Merkez Bankası ihracatı teşvik etmek adına firmalara sağlanan kredilerin maliyetlerini düşürme ve kredi limitlerini artırma kararı aldı. Kararı destekleme açıklamasında bulunan ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, atılan bu adımın ihracatçılar ve iş dünyası için finansmana erişim noktasında önemli olduğunu belirterek, “Merkez Bankası’nın aldığı bu kararı iş dünyası olarak memnuniyetle karşılaşıyor, finansmana erişimde yeni teşvik ve düzenlemelerin sunulmasını bekliyoruz” dedi.

10 Ekim 2023 - 13:06 - Güncelleme: 10 Ekim 2023 - 15:52

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) aldığı bir kararla, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara uygun maliyetli kredi sağlama amacıyla verilen reeskont kredilerine ilişkin finansman maliyetini 15 puan düşürdü ve firmaların kredi limitlerini artırdı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, alınan bu kararın, temel talepleri arasında yer alan finansmana erişim noktasında önemli bir gelişme olduğunu belirterek karara dair desteklerini açıkladı.

Reeskont kredilerinin ihracatçılara finansman sağlama noktasında önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Başkan Yetim, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Başta ihracatçılarımız olmak üzere, tüm üyelerimiz ve yatırımcılarımız için temel meselelerden biri olan finansmana erişim, iş dünyası temsilcileri olarak uzun bir süredir gündemde tuttuğumuz ve çözülmesi için büyük çaba sarf ettiğimiz bir meseledir. Özellikle ihracatçılarımız, vade sonu faizi yüzde 45’e çıkan ve ihracatta en çok kullanılan finansman kaynaklarından olan reeskont kredileri için ciddi bir bedel ödemek zorunda kalıyordu. Maliyeti faizini geçen reeskont kredileri ihracatçılarımız için neredeyse cazibesini kaybetmiş, finansman kaynağı olmaktan çıkmıştı.

Ancak iş dünyası olarak ihracatçılarımız adına konuyla ilgili dile getirdiğimiz talebimiz, tüm iş dünyasını sevindirecek şekilde karşılık buldu. Nitekim, Merkez Bankası en son aldığı bir kararla, ülkemizde ihracat yapan ve döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara teşvik ve destek amacıyla sunulan reeskont kredilerinde finansman maliyetini 15 puan düşürerek ihracatçılarımızın yükünü hafifletti. Zira, en son politika faizinin yüzde 30 olmasına karşın yüzde 45 faiz maliyetle reeskont kredilerinin kullanılması ihracatçılarımızı çok zor durumda bırakıyordu. Yeni kararla birlikte, ilgili kredilerin toplam maliyeti artık MB’nin politika faiz seviyesini aşmayacak. Dolayısıyla, ihracatçılarımız daha düşük bir maliyetle kredi desteği alabilmiş olacak. Ayrıca, Merkez Bankası’nın kararında, KOBİ tanımında yer alan işletmeler için sağlanan reeskont kredi limitlerinin artırılması da önemli bir gelişmedir. Genel anlamda kararın, finansmana erişim noktasında sıkıntılı günler geçiren iş dünyası için nefes aldıracak bir etkisi olacağını düşünüyor ve kararı büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. İş dünyasının temsilcileri olarak, gerek ülkemiz genelinde gerek de özel olarak ilimiz Şanlıurfa’da yatırımcılarımıza sağlanacak her türlü finansman desteğini önemsiyor, finansmana erişimde yeni teşvik ve düzenlemelerin sunulmasını bekliyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat oranının artması adına uygulanacak her türlü rasyonel iktisadi politikaların arkasında olacağımızı da bilhassa belirtmek isteriz”.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...