Birecik Patlıcanı, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor

Birecik Patlıcanı, Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor

Fırat’ın İncisi Birecik Patlıcanı Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Birecik Patlıcanı, Türkiye’nin birçok ilindeki lokantalara gönderiliyor.

22 Eylül 2020 - 12:21

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yetişen ve aromatik tadıyla vatandaşların ilgi gösterdiği Birecik Patlıcanı patlıcanlı kebabın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.


Yemek kültürüyle öne çıkan Şanlıurfa’da 30’a yakın yöresel lezzet Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi. Tescillenen ürünler arasında yer alan patlıcan en çok patlıcanlı kebapta lezzet buluyor. 
Zırhta çekilen kuzu etiyle yapılan patlıcanlı kebap kömür ateşinde bir süre pişirildikten sonra biraz dinlendirilip yanında isot, soğan ve maydanoz ile müşterilere sunuluyor. 
Aromatik lezzeti nedeniyle vatandaşların Birecik patlıcanına daha çok ilgi gösterdiğini anlatan kebapçı ustası Murat Yavuzer, ‘’Bu patlıcanı kebap için alıyorlar Suruç patlıcanı Birecik aynı burada yetiştiriyoruz. Kebap için tercih edilmesinin nedeni şişte durması, aroması tadı güzel olduğu için ve lezzetini ise havadan topraktan sudan alıyor olmasıdır. Satışı Urfa, Antep, Nizip, Birecik İstanbul kadar gidiyor. Tüccarlara satışımızın dışında lokantalara da Sipariş özerine de satışımız oluyor. Ürünün rekoltesi gayet iyi fakat fiyatından memnun değiliz. Emek veriyoruz fakat emeğimizin karşılığını alamıyoruz’’ dedi

Lokanta işletmecisi Kadir Gülbaba ise, "Türkiye’de birinci sınıf patlıcan Birecik patlıcanı diyebiliriz. Patlıcanlı kebap için dışarıdan gelen yerli yabancı müşterilerimiz çok var. Gaziantep Kahramanmaraş Diyarbakır’dan gelenler oluyor. Diğer şehirler deki lokantalara da patlıcan gidiyor. Ankara, İzmir, İstanbul, Eskişehir, Mersin gibi şehirlere gönderiliyor. Mersin de patlıcan olmasına rağmen buradan gidiyor. Bu yörenin patlıcanı tercih ediliyor. Bu patlıcan diğer patlıcanlardan farklı yıllardır aynı tohumla ekilmesi ve tohumun genetiği bozulmamış olması. 1989 yılından beri bu mesleği yapıyoruz. O günden beri patlıcan kebabını müşterilerimize sunuyoruz. Memleketimizin en güzel lezzetleri patlıcanlı kebap olması toprağımız da yetiştiği için mezre patlıcanı olduğu için dünyada eşi benzeri yoktur. Gül baba olarak bizden başka Güneydoğu bölgesinde hiçbir lokantanın yaptığımız patlıcanlı kebabı yapanı görmedim. Yılardan beri bu patlıcanlı kebap Birecik’de vardır. İstanbul da ne kadar lokanta varsa Birecik den giden patlıcanları kullanıyorlar. Patlıcan özeliği doğal gübre kullanılıyor olması" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda