Urfa’nın kurtuluş savaşı görüntüleri renklendirildi

Urfa'nın kurtuluş savaşı görüntüleri renklendirildi

Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Berkan Aydilek, Şanlıurfa’da bir ilke imza atarak, 11 Nisan Şanlıurfa’nın Kurtuluşu’nda çekilmiş siyah beyaz videoları yapay zekâ ile renklendirdi.

04 Mart 2021 - 12:20 - Güncelleme: 04 Mart 2021 - 12:34

11 Nisan Şanlıurfa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101’in Yıldönümü yaklaşırken, Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Berkan Aydilek takdir edilecek bir çalışmaya imza attı. Doç. Dr. Aydilek, Genelkurmay Arşivi’nde yer alan siyah beyaz çekilmiş Şanlıurfa Kurtuluş Görüntülerini yapay zekâ ile renklendirdi. Kahraman Urfalı On ikileri de renklendiren ve canlandıran Aydilek, bunların yanı sıra yine siyah beyaz çekilmiş Mustafa Dişli'nin ‘Şanlıurfa Anlatımı ve Şiiri’ ile ‘Yıldız Albümleri'nde Urfa’ görüntülerini de renklendirerek büyük başarıya imza attı.

 

ŞANLIURFA’DA BİR İLKE İMZA ATILDI

Yapay zekâ teknolojisi ile günümüze uyarlanan ve orijinale en yakın renklerin yansıtılmaya çalışıldığı videolar, sosyal medyada paylaşıldı. Şanlıurfalılar tarafından yoğun beğeni ve paylaşım alan bu çalışmalardan dolayı Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Berkan Aydilek’e teşekkür edildi. Şanlıurfa’da bir ilke imza atılan bu çalışmada elde edilen görüntülerin 11 Nisan Şanlıurfa’nın Kurtuluşu’nun yıldönümü etkinliklerinde de yer alması bekleniyor.

AYDİLEK: “ÇOK KEYİF ALDIM”

Yaptığı çalışmalar hakkında açıklama yapan Doç. Dr. Aydilek, “Yaklaşan 11 Nisan Şanlıurfa’nın Kurtuluşu münasebetiyle bu hafta yapay zeka ile Kurtuluş Savaşı görüntüleri, Kurtuluş Savaşı kahramanları, sanat ve kültür bağlamında ise Yıldız Sarayı Albümleri’nde Urfa’ya aiteski fotoğraflar ve değerli Urfalı sanatçımıza ait görüntüleri kullanarak çalışmalar yaptım. Çalışırken gerçekten çok keyif aldım, beğeneceğinizi ümit ediyorum. İyi seyirler dilerim” dedi.

 

YAPAY ZEKÂ NASIL YAPILIYOR?

Aydilek, yüzeysel teknik bilgilerden de bahsederek, şu ifadelere yer verdi:

“Bilgisayarda görüntü piksel denilen noktalardan oluşur, bu noktalar 0 ile 255 arasında değer alan sayılardır. Aslında, bizim gördüğümüzü bilgisayar sayılar dizisi olarak görmektedir. Siyah beyaz bir görüntüde 0 ile 255 değeri ilgili noktanın parlaklığını ifade etmektedir.

Renkli görüntülerde ise bu sayılar; kırmızı, mavi, yeşil (RGB) denilen 3 katman şeklinde karşımıza çıkar. Bu 3 katman ile istenilen renk değeri elde edilebilir.

Bizler, yapay zeka ile görüntüleri renklendirmek için siyah beyaz pikseller ile bunların renkli karşılıkları arasında bir fonksiyon(f) bulma gayreti içindeyiz. Bu sebeple elimizde çok fazla sayıda renkli görüntü ve onun karşılığı olan siyah beyaz görüntülerin olması gerekiyor. Bu sebeple kaliteli ve çok sayıdaki veriden çok daha iyi sonuçlar elde etmek mümkün olabilmektedir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda