Urfa’da sokağa çıkma yasağı olacak mı? İşte yanıtı!

Urfa'da sokağa çıkma yasağı olacak mı? İşte yanıtı!

Urfa Valisi, kentte düzenlediği basın toplantısında yaklaşık 2 bin evin karantinada olduğunu açıkladı. Sokağa çıkma yasağına dair de mesajlar veren Vali Erin "Ceza ve caydırıcı uyarılar ile bunu önlemek varken bu yaptırıma gerek" dedi.

27 Temmuz 2020 - 00:00 - Güncelleme: 27 Temmuz 2020 - 08:36

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin Valilik toplantı salonunda pandemi sürecinde il genelinde yürütülen çalışmalar ve gelinen nokta hakkında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş, İl Sağlık Müdürü Emre Erkuş, İl Hıfzısıhha Kurulu üyeleri de katıldı. Vali Erin yaptığı konuşmada dünyayı etkisi altına alan salgınla mücadelenin bütün ülkelerin gündeminde olduğunu anımsatarak, bu süreçten başarılı çıkan ülkelerin başında ise Türkiye'nin geldiğini söyledi.

Şanlıurfa'da da Haziran başına kadar tedbirlerin sıkı bir şekilde uygulandığını aktaran Erin, genel değerlendirmelerde bulundu. 

"BEKLENTİMİZ DIŞINDA BİR DURUMLA KARŞILAŞMADIK"

 Pandemi sürecinde şuana kadar beklentilerinin dışında bir durumla karşılaşmadıklarını aktardı ve kentteki sağlık çalışanları sayısının ve hastanelerin doluluk oranı yönünden endişe edilecek bir durumun olmadığını söyledi.

"BAKANLIK URFA’YLA İLGİLENMİYOR" İDDİASINA YANIT

Artan vaka sayıları nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın kentten bir haber olduğuna dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Vali Erin, iddiaları şu sözlerle yalanladı:

"Bu süreci bütün aktörlerle birlikte yürüttük. Sağlık Bakanlığımızın Urfa’dan bir haber olması veya burayla ilgilenmiyor şeklindeki bir iddia ve düşüncenin doğru olmadığını paylaşmak isterim. Her gün gün içerisinde ben, yardımcılarımız, sağlık müdürü, halk sağlığı müdürü Sağlık Bakanı ve bakan yardımcıları, görevliler sürekli irtibat halindeler. Bu mücadelede hep birlikte varız olmaya da devam edeceğiz. "

RAKAMLARLA KENTTE SALGINA YAKALANLARIN SAĞLIK DURUMU

Pandemi sürecinde resmi makamların açıklamaları dışındaki söylentilere itibar edilmemesini isteyen Vali Erin, "Dünyanın tamamında bu salgın zaman zaman azalarak ve yükselerek yayılmaya devam etiyor Türkiye de bundan etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Yeryüzünde hiç bir yer kalmadı bu salgından etkilenmeyen" dedi.

Kentte toplam vaka sayısı içerisinde hala hastanede yatan kişi sayısının yüzde 5 civarında olduğunu beliten Vali Erin, "Arkadaşlarımızın yoğun çabası itinasıyla, pozitif testi yapılan hatlaradan yüzde 70'inden fazlası taburcu olmuşlardır pozitif testleri negatife dönmüştür. Covid-19’a yakalanan kişilerin yüzde 5’i servistedir. Toplam hastalar içerisinde 50 yoğun bakım hastamız var.  Günlük ortalama entübe dediğimiz daha kriter hasta sayımız 10 civarında ve son 10-15 gün içinde bir kaç kez vardığımız bir oran olduğunu büyüt tehdit oluşturan rakamdan değildir" ifadelerini kullandı.

"GÜNLÜK BİNDEN FAZLA TEST YAPILIYOR"

Açıklamasında toplam test sayısına da değinen Vali Erin, "Kısa bir süre içinde kentte testler yapılmaya başlandı. Günlük binin üzerinde test yapılırken bugüne kadar 70 binin üzerinde test yapıldı. " diye konuştu. 

EN ÇOK VAKA HALİLİYE’DE

Kentte en fazla pozitif vaka sayısının görüldüğü yer merkez Haliliye, Karaköprü, Viranşehir ve Eyyübiye ilçesi olduğunu aktaran Erin, bu ilçelerde yaşayan insanların daha duyarlı ve etkili olmaları gerektiğini kaydetti.

YAKLAŞIK 2 BİN EV KARANTİNADA

Vali Erin kentte karantinaya alınan bina ve mahallelerinin sayısını da şu sözlerle açıkladı:

"Şanlıurfa Valiliği olarak işe ilk başladğıımız ilk günden bugüne kadar karantinaya alınan mahalle ve binaları kamu oyuyla paylaştık. Bunun yapıldığı hiç bir yer göremezsiniz. Açıkladığımız vaka sayılarıyla ilgili fikir sahibi olasınız ve daha ihtiyatlı olasınız. Bin 987 tane bina karantinada, kırsal 20 mahallede karantina tedbiri uygulanıyor. Pozitif vaka tespiti yapılan veya temazlı olan kendisine tebliğ edilen vatandaşımızın yapacağı çok basit bişey var: hastanede 7 gün gözetim altında kaldı, testi yapıldı, negatif çıktı evinde bu süreyi 14 güne tamamlayacak dışarı çıkmayak kimseyle temasta olmayacak. Bu evlerdeki kişiler kolluk kuvvetleri tarafından denetleniyor."


SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA DAİR NET AÇIKLAMA

Bayramda sokağa çıkma yasağı olup olmayacağına dair net açıklamalarda bulunan Vali Erin,  "Covid-19 pozitif vaka sayılarının arttığını söyledik ve alınması gereken önemleri tüm vatandaşlarımızla paylaştık. Haziran ayından itibaren bir taraftan ekonomik ve sosyal hayatın işlemesi, korunması gerekiyor. İlelebet insanların sokağa çıkma yasağı ile devam etmemiz mümkün değil. Bu kolaya kaçar ama bu normal ve uygun değil. Ceza ve caydırıcı uyarılar ile bunu önlemek var ken bu yaptırıma gerek yok" diyerek yasağın gündemde olmadığı mesajını verdi. 


DENETİMLER BAYRAMDA DAHA YOĞUN OLACAK

Şanlıurfa’nın denetimlerin en yoğun gerçekleştiği illlerin başınad geldiğine dikkat çeken Vali Erin, bugüne kadar toplam ceza miktarının 31 milyon TL olduğunu açıkladı. Vali Erin "Denetim konusunda bütün kardeşlerimiz şunu bilmeli ceza yazmak idari caza uygulamaz bizim çok yazmak istemediğimiz bir şey. Ancak Şanlıurfa denetimlerin en yoğun olduğu diğer iller kıyaslanınca Türkiye'de illerin başında geliyor. Bu uygulanan övünülecek bir şey değil. İdari ceza ve yaptırımla karşı karşıya kalmaması. Hem devlet kurumlarının hem vatandaşın en az şekilde yıprandığı bir süreç olmasını temenni ediyoruz. Her sokak başında ve her evin önünde her an polis beklemek 20 bin m2 şehirde ve 2,5 milyon insanın yaşadığı şehirde çözüm yolu önermek çözüm değil çözümsüzlüktür" diyerek denetimlerin özellikle bayramda da artarak devam edeceğini sözlerine ekledi.

"AŞI BULUNUNCAYA KADAR YAYILIMI DURDURMA ŞANSIMIZ YOK"

Salgının artık hayatın bir parçası olduğuna dikkat çeken Vali Erin, salgınla ferdi sorumluluklar ile başa çıkılabileceğini belirtti. Kısıtlamalar yapıldığını hatırlatan Vali Erin "Bunun sürekli hale getirilmesi, beşeri hayatın sonlandırılması insan tabiatına ve ilahi düzene aykırı bişey. Bu salgının yayılımını alacağımız basit tedbirlerle önleyebiliriz. Bunun için her ferde her vatandaşa sorumluluk düşüyor. Toplumun tamamına sorumluluk düşüyor. Hayatımızı eskisi kadar olmasa da olağana çevirip bu mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Bu uzun süreli ve uzun soluklu bir mücadele uzun bir süre daha hayatımızdan çıkmayan aşı bulununcaya kadar bu salgının yayılımını durdurma şansımız yok. İnşallah bu salgın kısa sürede tedavisi bulunur ve ortadan kaldırılır. Hayatımızın bir parçası olarak devam edeceği görünüyor" dedi.

ŞANLIURFALILARA ÇAĞRI

Vaka sayısının diğer illerle eş değer olduğunu söyleyen Vali Erin vatandaşlara şu çağrılarda bulundu:

"İlk 5 ilin içerisine 2 kez girdik. Son 3 günlük ortalamaya göre Şanlıurfanın en çok artış olan il anlamına gelmediğini açıklıkla sizinle paylaşmak istiyoruz. Vaka sayısı itibariyle şunu söylemek isityorum vaka sayımız Mardin'deki sayı kadardır, vaka sayılarımız aynı nüfusa sahip olduğumuz neredeyse tamamından eş değer ve alt sayıda oludğunu söylemek istiyorum. 

Çok hızlı yayılan ve özellikle belli yaşın üzerindeki belli hastalıklarla müftela olan bir virüsle karşı karşıyayız, çok dikkatli olmalıyız. Kaybettiğimiz bütün vatandaşlarımız bizi büyük üzüntüye sevk ediyor.

Taziye, düğün, sıra geceleri eskisi gibi yapamayız. Bu gelenek ve örfütümüz eski şekilde devam etmemeli. Devam ettirdiğimiz her bir araya gelmeler, kalabalık alandaki her bir müdahalemiz hem bizi hem de toplumun bütün birimlerini riske sokuyor.

Toplum olarak, tanımadığımız bilmediğimiz için bizi çok fazla etkilemeyen ve böyle bir değerlendirme içerisinde olmamız kabul edilemez. Duyarsız davranırsak kim vefat ettiyse etsin ben değilim anlayışı ne urfalıya ne de müslümana yakışır."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda