Tokalaşmaya virüs engeli

Tokalaşmaya virüs engeli

Covid-19 Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok alışkanlıklarımızı unutturuyor. Her yıl Kurban bayramlarında rastladığımız o tokalaşma ve yakın mesafe pazarlık görüntüleri artık göremiyoruz. Kurban alırken, artık tokalaşmak yok, satıcı ile alıcı bir metre uzunluğundaki çubukla tokalaşıyor.

27 Temmuz 2020 - 13:36

Kurban Bayramına sayılı günler kala Türkiye'nin en büyük canlı hayvan pazarlarından olan Şanlıurfa hayvan pazarından kurbanlık hareketliliği yaşanıyor.

Virüs tedbirleri kapsamında maske ve sosyal mesafe kuralına mümkün mertebe riayet edilen pazarda gelenek haline gelen el sıkışma virüs nedeniyle yerini uzun çubukla tokalaşmaya bırakıtı.

Kurbanlık alırken yapılan pazarlıkta sosyal mesafeye dikkat edilerek yaklaşık bir metre uzunluğundaki çubuk tokalaşma aracı olarak kullanılıyor.

Büyük ve küçükbaş hayvan satışlarının yapıldığı canlı hayvan pazarında kimileri sosyal mesafe ve maske takma tedbirini elden bırakmazken bazıları maskelerini çenelerinin altına indirmeyi tercih etti.

Besiciler tarafından küçükbaş kurbanlıklar bin ile 2 bin 500 TL arasında, Büyükbaşlar ise 5 bin ile 14 bin TL arasında satışa sunuluyor.

Kurbanlıkların geçen yıla oranla düşük olduğunu söyleyen besici Ahmet Kelle, “Bu senenin hayvan fiyatları düşüktür, zarardayız. Yani getirisi ile götürüsü birbirini karşılamıyor. Küçükbaş hayvanların fiyatları ortalama bin ile bin 400 lira arasıdır” dedi.

Satışlarda sosyal mesafeye dikkat çektiklerini belirten Kelle, “Sosyal mesafeyi koruyoruz. Maskemizi takmışız. İnsanlar bilinçli, tokalaşma yok şuan herhangi bir sıkıntı yok" diye konuştu.

Hayvan satıcısı Mustafa Bel ise, kurbanlık fiyatlarının geçen yıla oranda bin ile 2000 TL arasında değiştiğini söyledi.

Besicisi İbrahim Kalkaz, “Küçükbaş kurbanlıkların canlı hayvan kilo fiyatı 25 TL civarı. Bahar aylarında aldığımız bu kilo fiyatı 27 lira civarıydı. Salgından dolayı daha düşük fiyata satıyoruz. Bir hayvanın fiyatı şuan ortalama 1500 ile 1800 TL arasında değişiyor. Korona virüs nedeniyle alınan tedbirlere uyuyoruz ama tam olarak kendimizi koruyamıyoruz. Belediye bize sabahlar maske dağıtıyor ama kalabalıktan dolayı sosyal mesafeyi koruyamıyoruz”  ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda