Şanlıurfa’da isotun fiyatı cep yakıyor

Şanlıurfa'da isotun fiyatı cep yakıyor

Lezzetli yemekleriyle bilinen Şanlıurfa'da, yöre halkının vazgeçilmezi ve çiğ köftenin sembolü olan isotun fiyatı tavan yaptı.

15 Nisan 2021 - 13:40 - Güncelleme: 15 Nisan 2021 - 15:16

Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmez ürünü olan isotun fiyatı cep yakıyor. Kentteki mahallelerde kurulan günlük pazarlarda son günlerin zam şampiyonu isot oldu. Kilogramı 30 liraya kadar çıkan isot alıcısını bulamıyor. Pazarcı esnafı son zamanlarda biberin artmasının nedeninin dışarıdan ürün gelmediği, içerdeki depoda bulunan ürünlerin dışarıya sürüklenmesi ve seracıların salatalık, yeşil fasulye gibi ürünlere yönelmesinden dolayı isotun fiyatının yükselmesine neden oldu. 

ARGIŞ: ŞUAN REKABET DİYE BİR ŞEY YOK 

Şanlıurfa’da şuan biberin yok denecek kadar az olduğundan dolayı pahalandığını dile getiren pazarcı İbrahim Halil Argış, “Son günlerde biber fiyatlarının artmasının nedeni dışarıdan mal gelmiyor. Urfa’ya depodaki malları şuan dışarı sürüyorlar. Fiyatlar 1 ise bu 5 oluyor. Rekabet diye bir şey yok şuan. Derneğimizde her şey kayıtlıdır. Dışarıdan mal geldiği zaman olur olmaz biber fiyatı düşüyor. Sebze bu sene gerçekten tavan yaptı.  Soğan, patates fiyatları düştü çünkü onlar her zaman gelen ürünler. Biber sera malı olduğu için seracılarda da şu anda kriz olduğu için seracılar bile ekim yapmıyor. Seracılar, salatalık ekimine, yeşil fasulye, baklaya yüklenmişler. Biber desen Urfa’da yok. Şuan dışarıdan geldiği için depolama malı olduğu için depo parasıdır, fiş parasıdır yükseltiyorlar fiyatları. Dışarı gittiği zaman İstanbul, İzmir gibi yerlerde 3 lira 5 lira illa düşürüyorlar.  Kırmızı biberin fiyatının yüksek olmasının nedeni tutulan bir cins olduğu için, acıyı seven çoktur. Urfa’da her şey yerine göre pahalıdır” dedi.


“1 KİLOGRAM İSOT ALACAKLARINA, 1 KİLOGRAM ET ALMAYI TERCİH EDİYORLAR”

Bu yıl isot fiyatlarının yüksek olmasından dolayı alıcı bulamadıklarını belirten pazarcı İbrahim Baknuz, “Halde bulamıyoruz. Biber gelmiyor. Şanlıurfa’ya isot pahalı olduğu için daima dışarı ihraç ediliyor. Mal bulamıyoruz. İthalat yok. Yerli biber, afat biberi Şanlıurfa’da yetişiyor. Kilosu 30 lira. Biz kaça satacağız bizde bilmiyoruz, pahalı alıyoruz. Vatandaşlarda 1 kilogram biber alacağımıza 1 kilogram et alırız diyorlar. Yani durumumuz vahim. Halde alamıyoruz, pazarda satamıyoruz. Bizim de derdimizi duysunlar artık. Biberin alışı 27-28 lira satışı 30 lira. Halde satın alamıyoruz. Zar zor hal ile anlaşıyoruz, buraya gelince de satamıyoruz. Müşteri almıyor, alıcı bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Pazarda Ramazan alışverişi yapan vatandaşlar, isotun başkentinde fiyatın bu kadar yüksek olmasından dert yandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda