Kuraklık riski var! Urfa çiftçisi yağış için dua ediyor...

Kuraklık riski var! Urfa çiftçisi yağış için dua ediyor...

Geçen sezonu kurak geçiren Şanlıurfa çiftçisinin bu yıl beklediği yağış, haftasonu geldi. Çiftçi, artan maliyetler nedeniyle yağışların devam edip rekolteyi artırmasını isterken, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da yağışların beklenen düzeyd

22 Kasım 2021 - 12:18 - Güncelleme: 22 Kasım 2021 - 12:59

Tarım kenti Şanlıurfa bereketli bir sezon geçirmek için yağışlardan umutlu.

Geçtiğimiz yıl beklenenden daha az görülen yağışlar çiftçiyi vurdu. Kurak geçen sezon nedeniyle rekoltede düşüş yaşandı. Çiftçi beklediği ekonomik kazanca kavuşamadığı için hem çiftçi hem esnaf zarar etti. Gözler bu yıla çevrilirken sonbaharın son günlerinde beklenen yağış nihayet geldi. Haftasonu, cumartesi günü yağmur Urfa toprağına düştü.

BAŞKAN EYYÜPOĞLU: ÇİFTÇİLERİMİZ KURAKLIKTAN BAYA ETKİLENDİ

Çiftçi, büyük sevinç yaşarken Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da yağışın etkisi ve çiftçinin beklentisine dair açıklamalarda bulundu. "Pamuk, buğday, fıstık, mısır ve kırmızı mercimekte Türkiye’yi doyurmaya aday bir iliz" diyen Başkan Eyyüpoğlu yağışların beklenen düzeyde olmadığı takdirde Urfa çiftçisinin yine kuraklık ile karşı karşıya kalacağına dikkat çekerek "Çok şükür beklediğimiz yağmurlar geldi. Yağmur berekettir. Yağmur sağlıktır. Yağmur herşeydir. 

Çiftçilerimizin uzun zamandır beklediği yağışlar nihayetinde yağmaya başladı. Özellikle kuru tarım yapan çiftçilerimiz bu yağışları dört gözle bekliyordu. İnşallah bu yağışlar devam eder ve çiftçimizin yüzü gülmeye devam eder.  Malum bilindiği gibi geçen yıl kurak bir yıl yaşadık ve yaklaşık 2 buçuk milyon dekar arazimizden 1 kilogram verim elde edemedik. Çiftçilerimiz bu kuraklıktan dolayı baya etkilendi. Çoğu zarar yaptı. Sadece çiftçiler değil herkes zarar yaptı; esnafı, kuyumcusu, marketi, toptancısı, halıcısı yani aklıllara kim geliyorsa hepsi zarar yaptı. 

Ekonominin can damarı tarımdır. Şanlıurfa deyincede akla tarım geliyor. Pamuk, buğday, fıstık, mısır ve kırmızı mercimekte Türkiye’yi doyurmaya aday bir iliz. Çiftçilerim her ne kadar geçen yıl kuraklıktan etkilendiyse de bu yıl tekrar ekimini yapacak. Tarlasını sürecek. Çiftçilerimizin beklediği yağışlar bu yıl da yağmazsa çiftçilerimiz yine kulaklıkla karşı karşıya kalacak, yine zarar yapacak. Sadece çiftçilerimiz değil A'dan Z'ye herkes zarar yapar. Bize bir tek şey düşüyor; dua edip yağışların sürmesini beklemek" dedi.

ÇİFTÇİ UMUTLU

Harran'da çiftçilik yapan Halil Kendirci ise yağıştan dolayı yaşadığı mutluluğunu "Bu dönemde ürünler toprakla buluştuğu için ve üstüne de yağmur yağması bizi çok mutlu etti. Uzun süren kuraklık vardı. Özellikle DSİ sulaması olmayan yani sadece yağmurla sulanan ekinler için tedirgindik. Geçen sene mahsul zamanı yağmurun az düşmesi nedeniyle çiftçiler büyük zarar etmişti. Çok şükür yağmur yağdı. Daim olursa zarar etmeyeceğiz. Dua ediyoruz. Umutluyuz" dedi.

"DESTEK BEKLİYORUZ"

Ekonomik gelişmelerden tarımın da etkilendiğini dile getiren Çiftçi Kendirci "Maliyetler de artmış durumda. Tohum, gübre, mazot, ilaç gibi ürünlerde yüzde 50'ye varan zamlar yaşanıyor. Bu durum bizleri borca sürüklüyor. Şayet istenilen düzeyde de yağmur yağmasa zararımız çok büyük olacak. Hükümetten destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda