Kırıkçı: Tarım işçileri bir dram garnitürü değildir

Kırıkçı: Tarım işçileri bir dram garnitürü değildir

Yıllardır toplumun önüne çıkan mevsimlik tarım işçileri konusunu bu kez Abdurrahman Kırıkçı ele aldı. Abdurrahman Kırıkçı'nın işte o yazısı:

27 Haziran 2020 - 11:01 - Güncelleme: 27 Haziran 2020 - 11:11

Mevsimlik tarım işçileri konusu bilinmelidir ki, sadece Şanlıurfa’ya has bir sorun değildir. Genelde Dünyanın, özelde Türkiye’nin, spesifik olarak da Şanlıurfa’nın çok önemli bir sorunudur. Toprak dağılımı, iklim faktörü, ürün yelpazesi, emek sömürüsü bu sorunun temel saç ayaklarıdır. Bundan mütevellit, Şanlıurfa’da yaklaşık 500-600 bin arasında mevsimlik tarım ordusu ortaya çıkmıştır.

Toprak yapımız ve iklim şartlarımızın uygunluğu açısından tarım ürün çeşitliliğimizin ekim ve hasadı, (Buğday, Arpa, Mercimek, Mısır, Pamuk) daha çok tarım makinalarına dayalı ürünler olduğu için, burada bu iş gücünü istihdam etmek mümkün değildir. Tamamını istihdam etmek kısa vadeli hiç bir kalkınma programının çözebileceği bir sorun da değildir. Tarıma dayalı sanayiyi geliştirerek kent ekonomisine ve işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunma bir çözüm yaklaşımıdır. Lakin buda önemli olmakla beraber kısmi bir çözümdür. Üzerinde çalışılması gereken bu çözümlerle beraber iyi bilinmelidir ki; Bu çözümler mevsimlik tarım işçisi gerçeğini ortadan kaldırmayacaktır.  Sadece kısmen azaltmış olacaktır.

Dolaysıyla mevsimlik tarım işçileri konusunu, bir dramın garnitürü olarak kullanmak yerine; onların sorunlarını, çalışma koşullarını, sosyal güvenlik haklarını, ulaşım güvenliğini, sağlık ve güvenlik koşullarını, eğitim sorunlarını iyileştirme gibi konular üzerinde yoğunlaşmak, çözüm önerileri getirmek daha gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.

Bir can daha yollara düşmesin... Hepimizin başı sağ olsun. Allah yakınlarına sabır versin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda