Coşkun: "Kanun ivedilikle yürürlüğe konulması...

Coşkun: "Kanun ivedilikle yürürlüğe konulması elzemdir"

Eğitimciler Birliği Sendikası Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, öğretmenlerin statü, hak, görev ve yetkilerini yeniden tanımlayacak, ihtiyaçlarını karşılayacak öğretmenlik meslek kanununun ivedilikle çıkarılmasını istedi.

02 Kasım 2021 - 13:54 - Güncelleme: 02 Kasım 2021 - 13:55

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Şanlıurfa Şubesi, öğretmenlerin statü, hak, görev ve yetkilerinin yeniden tanımlayacak “öğretmenlik meslek kanunu” bir an önce çıkarılması çağrısında bulundu.

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, Haliliye Halk Eğitim Müdürü Ömer Haydarlı ve sendika üyeleriyle sendika binasında basın toplantısı düzenledi.

“KANUNUN OLMAMASI BÜYÜK BİR EKSİKLİKTİR”

Türkiye’de fiili olarak görev yapan öğretmen sayısının 1 milyon 200 bini aştığını belirten Coşkun, öğretmenlerin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar olan her aşamayı içeren, öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alan bir kanunun olmamasının büyük bir eksiklik olduğuna dikkati çekti. Coşkun, öğretmenliğin kamu sistemi içerisinde eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kariyer mesleğine uygun bir kanuna kavuşturulmasının daha fazla ertelenmemesi gerektiğini kaydetti.

“KANUN İVEDİLİKLE YÜRÜRLÜĞE KONULMASI ELZEMDİR”

“Öğretmenlerin mesleklerini, hak ve yetkilerini koruyup geliştirecek nitelikte bir meslek kanunu beklentisi hala karşılanamamıştır” diyen İbrahim Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kanaatimizce öğretmenlerin itibarının daha da artması, haklarının korunması, yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki dağınıklığın giderilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ivedilikle yürürlüğe konulması elzemdir.”

Coşkun, böyle bir kanunun 11. Kalkınma Planı’nda ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer verilmesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen yürürlüğe konulamadığı eleştirisinde bulundu. Coşkun, şunları kaydetti:

“Çıkarılıp yürürlüğe konulacak kanunun hedefler ve gerçekler bağlamında uluslararası standartlara uygun bir kanun olarak düzenlenmesini bekliyoruz. Bu mümkündür, beklenti de bu doğrultudadır. Aksi halde yapılacak çalışma anlamsızlaşır. Medeniyetimizin yüklediği değeri sosyal ve ekonomik statü açısından gerçekleştirecek kanun, öğretmenin itibarını hem korumaya hem de yükseltmeye yaramalıdır.”

Öğretmenlik Meslek Kanunu için nelere ihtiyaç duyulduğunu 2018’de hazırladıkları “Öğretmenlik Meslek Kanunu İhtiyaç ve Öneriler” başlıklı raporda dile getirdiklerini belirten Coşkun, taleplerini şöyle sıraladı:

“Öğretmenler olarak beklentimiz, özlük haklarımızın tanımlanması ve geliştirilmesi; kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik ayrımının ortadan kaldırılması; resmi eğitim kurumlarındaki bütün öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesi; mesleğimizde ilerlememizi sağlayacak şekilde kariyer basamaklarının yeniden hayata geçirilmesi; istihdamda güçlük çekilen bölgeler başta olmak üzere zorunlu hizmet gibi zorlayıcı dayatmalar yerine teşvik edici uygulamaların getirilmesi; eğitim kurumu yöneticiliğinin eğitim-öğretim sınıfı içinde ama ikincil görev olmaktan çıkarılarak müstakil bir kadro olarak düzenlenmesi; yöneticilik süreçlerine geçiş ve statüsü ile bu pozisyonlardaki mali, özlük ve sosyal hakların da mutlaka meslek kanununda tanımlanması; resmi veya özel öğretim kurumu ayrımı yapmaksızın bütün öğretmenleri kapsayan bir meslek kanununu hayata geçirilmelidir.”

İbrahim Coşkun, meslek kanunun, içeriği itibarıyla öğretmenlerin atamadan yer değiştirmeye, yetişmeden gelişmeye, eğitim imkanlarından kariyer basamaklarına erişime, ehliyetten liyakate kadar ayrımcılık ya da ayrıcalıktan uzak, objektif hükümler ihtiva etmesi gerektiğini dile getirdi. Coşkun, açıklamasına şöyle devam etti:

“Özellikle meslek kanununda öğretmenlerin ve eğitim kurumu yöneticilerinin mali durumunun, hak, yetki ve sorumluluklarının hedeflenen amaca uygun gerçekleştirilmesi umulurken, bütün bunlar kamu maliyesi dengesi, bütçe olanakları ve benzeri bahanelerin arkasına sığınılarak es geçilecek olursa eğitimde istenilen başarıların da meslek kanunundan beklentinin de sağlanamayacağı bilinmelidir.

Zaman, vaatleri gerçeğe dönüştürme, hedefleri sonuca ulaştırma zamanıdır. Öğretmenin özlük haklarını ve yetkilerini genişletecek, ona destek olacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması beklentisi artık karşılanmalıdır.”

 İbrahim Coşkun, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bir an evvel hayata geçirmek konusunda yetkilileri adım atmaya çağırdıklarını söyledi. Coşkun açıklamasını, “24 Kasım’da öğretmenlerimize verilebilecek en büyük müjde, özlük haklarını koruyup geliştirecek, çalışma şartlarını iyileştirecek, uğradıkları şiddeti önleyecek, sorunlarına çözüm üretecek ve mesleklerinin itibarını hak ettiği yere taşıyacak bir içerikle Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM gündemine getirilmesidir” diye sonlandırdı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda