Bozkırların Kemesi, Şanlıurfa’da kebaba dönüşüyor

Bozkırların Kemesi, Şanlıurfa'da kebaba dönüşüyor

Şanlıurfa’nın dağlık ve bozkır alanlarında mart-nisan aylarında yağmurların yağması ile toprak altında yetişen keme mantarından yapılan kebap, Livva Restaurant’ta müşterisini bekliyor.

03 Nisan 2021 - 11:00 - Güncelleme: 03 Nisan 2021 - 11:57

Keme mantarı, çoğunlukla Şanlıurfa bölgesinde nisan yağmurlarının yağması ve şimşek çakması sonucu toprak altında yetişiyor. Patatese benzeyen görüntüsüyle toplanması da bir hayli meşakkatli olan keme, kentin dağlık ve bozkır alanlarında yaşayan köylüler tarafından toplanıp, pazar ve restaurantlarda yerini buluyor. Şanlıurfa’da Livva Restaurantta  kebap ustası Osman Yüksekyayla, keme mantarı lezzetini Urfa kebabı ile harmanlayarak müşterilerine sunuyor. Sade olarak da tüketilen keme mantarı, lezzetiyle yiyenler tarafından çok beğeniliyor.

ETİN FİYATINDAN DAHA PAHALI

Kısa süreliğine tezgâhlarda bulunan ve yalnızca mart- nisan ayları arasında yetişip toplanan keme mantarı, fiyatıyla da adından söz ettiriyor. Zahmetli yetişmesi, Türkiye’de yalnızca Şanlıurfa ve Konya bölgelerinde bulunması ve zengin vitamin kaynağı olması fiyatının da yüksek olmasına neden oluyor. Fiyat aralığı ise 80-200 TL arasında değişiyor.

YÜKSEKYAYLA,HERKESİ KEME KEBABI YEMEYE DAVET EDİYOR

Tadından ve keme kebabından emin olan usta Yüksekyayla, şimşek enerjili keme kebabını yiyen kişi bu tadı asla unutmaz, ömrü kısa her derde deva’ diyerek keme kebabı severlerini ve bu tadı merak edenleri beklediğini kaydetti. Yalnızca iki aylık bir tüketim ömrü olan ve bahar aylarında sofralarda olan kemenin ömrünün kısa olduğunu mayıs-haziran aylarında bu lezzetin istense de bulunamadığını da dile getirdi.

Daha birçok çeşitli yemeklerde kullanılan keme mantarının tavası, sulu yemeği ve dolması yapılıyor. Ayrıca kış için kurutuluyor ve sucuk gibi yağda kızartıldıktan sonra üzerine yumurta da kırılıp yenilebiliyor.

‘VİTAMİN DEPOSU: KIRMIZI ETE GÖRE 7 KAT DAHA FAZLA PROTEİNE SAHİP’

Keme mantarının vitamin ve şifa deposu olduğunu belirten kebap ustası Osman Yüksekyayla, "Yağışlı havalarda yıldırımın düştüğü yerde toprak altında yetişen bir mantar türü olan keme, kırmızı ete göre 7 kat daha fazla proteine sahip’ olduğunu da belirtiyor. Birçok faydası olan keme mantarı, içerdiği doymamış yağ asidi ve bol protein ile hem kolesterol dengesini sağlıyor hem de göz hastalıklarına iyi geliyor. 

 Keme kebabının sunumu ise kuru soğan ve közlenmiş biber ile yapılıyor. Bu unutulmaz lezzet, severlerini Livva Restaurantta bekliyor.

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda