Bediüzzaman Said Nursi vefatının 61’inci yılında anılıyor

Bediüzzaman Said Nursi vefatının 61'inci yılında anılıyor

Asrın en büyük Din Âlimlerinden Bediüzzaman Said Nursî vefatının 61’inci yıldönümünde anılıyor.

23 Mart 2021 - 10:20 - Güncelleme: 23 Mart 2021 - 12:18

Ömrünün yaklaşık 30 yılını hapishanelerde ve sürgünlerde geçiren İslam Alimi Bediüzzaman Said Nursi tam 61 yıl önce bugün (23 Mart 1960) 82 yaşındayken vefat etti. Şanlıurfa’da hayata gözlerini yuman Nursi, Balıklıgöl Platosu’ndaki Halil-ur Rahman Dergâhı’na defnedildi. Ancak 12 Temmuz 1960 tarihinde 27 Mayıs Darbesi hükümetinin emriyle mezarı yıktırıldı ve bilinmeyen bir yere nakledildi.

Eserleri 190 ülkede 50 farklı dilde yayınlanan Said Nursi, vefatının 61’inci yıldönümünde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

SAİD NURSİ KİMDİR?

Said Nursî, 1878 yılında Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı İsparit nahiyesinin Nurs köyünde doğdu. Babasının adı Mirza, annesinin adı Nuriye'dir. Nursi, Van'da Medresetü'z-Zehra isimli bir medrese kurma fikrini gerçekleştirebilmek için 1907 yılında İstanbul'a geldi. Daha sonra İttihat ve Terakki Cemiyetiyle irtibata geçmek için Selanik'e gitti. Said Nursî, 31 Mart İsyanı sonrasında tutuklandı, yargılandı ve suçsuz bulunarak serbest bırakıldı. 1916'da Osmanlı-Rus savaşı sırasında esir düştü, bir yıl Rusya'da esir kamplarında kaldıktan sonra kaçarak ülkeye döndü.

1922 yılı sonlarında, Mustafa Kemal'in daveti üzerine Ankara'ya giderek kendisiyle görüştü. Bir süre Ankara'da kaldıysa da, Mustafa Kemal ile dini konularda ters düşmeleri üzerine ilişkileri koptu. Daha sonra Van'a yerleşti. Şeyh Said'e isyan etmemesini telkin etmesine rağmen Şeyh Said İsyanı sonrasında takibe alındı ve Barla'ya sürgün edildi. 1925 ile 1952 yılları arasında çeşitli sürgün ve hapis cezaları dolayısıyla Burdur, Isparta, Kastamonu ve Emirdağ'da kaldı. Kitaplarından dolayı yargılandığı dönemlerde aylarca Eskişehir, Denizli, Afyon hapishanelerinde tutuklu kaldı ancak beraat etti.

23 Mart 1960'da Şanlıurfa'da vefat etti. Urfa'daki Halil-ur Rahman Dergahı'na defnedildi. Ancak 12 Temmuz 1960'da 27 Mayıs Darbesi hükümetinin emriyle mezarı yıktırıldı ve bilinmeyen bir yere nakledildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda