Uzmanlardan bitki çaylarının yan etkilerine karşı uyarı

Uzmanlardan bitki çaylarının yan etkilerine karşı uyarı

Uzmanlar, bilinçli olarak tüketildiğinde sağlık için pek çok faydası olan şifalı bitkilerin, bilinçsiz ve aşırı kullanımına bağlı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabileceğine vurgu yaptı.

19 Kasım 2021 - 10:54 - Güncelleme: 19 Kasım 2021 - 11:31

Açıkta satılan, içeriğinde kullanılan bitkilerin neler olduğu bilinmeyen karışım çaylarının tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, özellikle teşhis edilen kronik bir rahatsızlık ve düzenli ilaç kullanımı var ise bitki çayı kullanımına özen gösterilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Kaman, bitki çaylarının kullanım şekilleri ve kullanımında dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında önemli bilgilere değindi.

AÇIKTA SATILAN BİTKİLERE DİKKAT!

Kaman, bitki çaylarının halk arasında bitkilerden faydalanmak için kullanılan en basit ve en yaygın tercih edilme şekli olduğunu ifade etti.

Bilinçli olarak tüketildiğinde sağlık için pek çok faydası olan şifalı bitkilerin, bilinçsiz ve aşırı kullanımına bağlı olumsuz sonuçlar istenmeyen durumlar meydana gelebildiğini belirten Kaman, şifalı bitkilerin doğru zamanda uygun bir şekilde toplanması, doğru bir yöntemle kurutulması, uygun bir şekilde muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 İÇİNDE NE OLDUĞU BİLİNMEYEN KARIŞIM ÇAYLAR ALINMAMALI

Kaman, bitki çaylarının bazen tek bir bitkiden hazırlanabildiği gibi bazen birden fazla bitki kullanılarak hazırlandığını aktararak, şunları ifade etti:

“Özellikle karışım olarak hazırlanmış çaylar içinde hangi bitkiden ne kadar miktarda olduğu belirtilmemiş olabilir. İçeriğinde kullanılan bitkilerin neler olduğu ve hangi oranlarda hazırlandığı bilinmeyen karışım çayları da alınmamalı. Ayrıca karışım çaylarda kullanılan bitkilerin birlikte kullanımı da uygun olmayabilir.”

KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR, DÜZENLİ İLAÇ KULLANANLAR DİKKAT ETMELİ!

Kaman, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak ve bağışıklığı desteklemek adına bitkisel çaylara rağbetin arttığına değindi.

Şifalı bitkilerin pek çok faydası bilinse de bazı durumlarda riskli olabildiğini belirten Kaman, özellikle teşhis edilen kronik bir rahatsızlık ve düzenli ilaç kullanımı var ise bu duruma ayrıca özen gösterilmeli ve hekime danışmadan kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

BU BİTKİLER KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLMELİ

Kaman, adaçayı da soğuk algınlığı dönemlerinde ağız ve boğaz enfeksiyonları gibi şikayetlerde destek alınabilecek antimikrobiyal ve antioksidan etkileri olan bir bitki olduğunu kaydetti. Kaman, ancak hamile ve emziren annelerin ve küçük çocukların adaçayını tüketmesinin sakıncalı olarak görülebildiğine vurgu yaptı.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda