Urfa’nın tek kostümcüsü

Urfa'nın tek kostümcüsü

Şanlıurfa’da terzi olarak iş hayatına atılan Ali Ulak, işindeki ustalıkla kısa zamanda Yeşilçam’da bazı figüranların kostümlerini diken moda tasarımcısı haline geldi. Padişahların, sultanların ve hayal kahramanlarının birbirinden farklı giysilerinin yanı sıra istek üzerine kostümler de üreten Ulak, bölgenin tek kostümcüsü olarak biliniyor.

26 Eylül 2022 - 09:34 - Güncelleme: 26 Eylül 2022 - 09:45

Şanlıurfa’da  1983 yılında terzilik yapmaya başlayan Ali Ulak, kısa zamanda işinde ustalaştı. Küçük bir atölyede çalışan Ulak’ın işçiliği dikkat çekti. Ali Ulak, bir süre sonra Yeşilçam’dan kostüm siparişi almaya başladı. Ulak özellikle Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncasından biri olan Fatma Girik’in rol aldığı filmlerin figüranları için kostüm tasarladı. Ulak ayrıca Osmanlı padişah ve sultanlarının da kostümlerini yaptı. Ali Ulak’ın son dönemdeki müşteri kitlesi arasında özel okullar da bulunuyor. Şanlıurfa’da sayıları hızla artan özel okulların kostümlerini diken Ulak, bölgenin de tek kostümcüsü olarak biliniyor.

Haliliye’de küçük bir atölyede mesleğini icra etmeyi sürdüren Ulak, BİHAya konuştu.

Ulak, el emeği gerektiren işlerin zor olduğunu belirterek, terzilik mesleğini yeniden canlandırmak istediğini söyledi.

ULAK: TERZİLİK ÖLDÜ DİYORLAR AMA…

Yıllarca terzilik yaptıktan sonra 2003’ten itibaren kostüm tasarım evi olarak iş yapmaya başladıklarını belirten Ulak, tasarımlarının tamamen kendilerine ait olduğunu kaydetti.

Özel okul ve kolejlerin sayılarının artmasıyla işlerinin kostüm tasarımcılığına evirildiğini belirten Ulak, “Terzilik öldü diyorlar ama biz terziliği tekrar hayata geçirmek için kostüme girdik. Bütün özel okulların kostümlerini biz hazırlıyoruz. Palyaçolar, hayvan kostümleri gibi daha birçok kostüm tasarımları yapıyoruz. Halk oyunları, prenses kostümleri bizde var. Bu bölgenin en iyisiyiz diyebilirim” dedi.

Halk oyunları kostümlerini 125 liradan yaptıklarını belirten Ulak, atölyede 350’ye yakın kostüm çeşidi bulunduğu bilgisini verdi.

“ASTRANOT VE TAŞ DEVRİ KAHRAMANLARININ KOSTÜMLERİ TALEP GÖRÜYOR”

“Bizde hem geçmişe dair hem de geleceğe dair kostümler var” diyen Ulak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Osmanlı’nın bütün kostümleri bizde var. Padişahların, sultanların ve hayal kahramanlarının kostümleri var. İstek üzerine de kostüm türlerini hazırlıyorum. Doğum günleri içinde astronot ve taş devri kahramanlarının kostümleri talep görüyor. Fatma Girik’in oynadığı filmler için de kostümler hazırladım. Belgeseller için de kostüm yapıyorum. 2000’li yıllarda kostüm evi işine girerken Şanlıurfa’da böyle bir şey yoktu. İnsanlar kostüm için İstanbul’dan Ankara’dan sipariş veriyorlardı. Buraya öğretmen ve veliler geliyor. Direkt kostümleri alıp götürüyor. Terzilik hiçbir zaman ölmez. Hazır sektör pahalanınca herhalde yine terzilikte canlılık olacağını düşünüyorum”.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda