Urfa’nın ekmeklerinin eski kalitesi yok... İşte nedeni!

Urfa'nın ekmeklerinin eski kalitesi yok... İşte nedeni!

Urfa gastronomisinde sofraların baş tacı olan tırnaklı ve açık ekmeğin kalitesi eskisi gibi değil. Öyle ki ekmekler fırından çıkıp eve ulaşana kadar kuruyor yada ertesi gün tüketilmeyecek hale geliyor. Hem lezzet kaybı hem israfa neden olan ekmeğin değişi

12 Kasım 2021 - 11:30 - Güncelleme: 12 Kasım 2021 - 13:01

Şanlıurfa turizmde her ne kadar adından sıkça söz ettirmeye başlasa da yemek kültüründe ivme gittikçe düşüyor.

Gastronomide ayrı bir başlık açılan Şanlıurfa'nın kendine özgü açık ve tırnaklı ekmeği bulunuyor. Her yemeğe yakışan tırnaklı ekmeği sofraların olmazsa olmazı iken açık ekmek de fırın yemekleri için vazgeçilmez bir unlu mamül. Eskiden "Urfa ekmeği" diye nam salan bu lezzetler şimdilerde yerini "Nerede Siverek, Diyarbakır ekmeği, nerede Urfa ekmeği" eleştirileri aldı. Ekmek her geçen gün kalitesini kaybetmeye başladı. Fırından çıkan ekmekler çok erken kurumaya, ertesi gün kullanılamayacak hale geldi. Üzerine gelen zamlar da ekmeğin tadını tuzunu iyice kaçırdı. 

Peki, geçmişten bugüne lezzeti ile nam salan Urfa ekmeğine ne oldu?

Cevabı ekmeğin yapımında gizli. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nca da belirtildiği üzere her iki ekmeğin yapımında önemli olan husus mayalanması. Ekmek hamurunun yoğurulduktan sonra 3-4 saat mayalanıp fermente edilmesi ve ardından fırına verilmesi gerekiyor. Ancak günümüzde bu neredeyse mümkün değil. Önceden fırıncılar sabah ezanıyla birlikte ekmek hamurunu yapıp bir kaç saat dinlendirdikten sonra işlerdi. Mayalı ekmeğin lezzetine doyum olmaz, kokusu tüm mahalleyi sarardı. Şimdilerde fırıncılar uyandıkları gibi ekmeği yoğurup fırına veriyor. Hamur mayalanma veya dinlenme süresine maruz kalmadığı için kalitesini de kaybediyor. Böylece ekmekler fırın sıcaklığını kaybedince adeta taş kesiyor. Eğer ekmeğiniz fazla ise ertesin gün yenmediği için çöpe gidiyor. Bu da kentteki ekmek israfını artırıyor. 

SİVEREK EKMEĞİ ARTIK ARANAN LEZZET

Kentin her ilçesinde durum böyle değil elbet. Urfa ekmeğini namını Siverek'e kaptırdığı günden bu yana, Siverekli fırıncılar ekmeklerine sahip çıkmaya devam ediyor. Erken saatte iş başı yapan Siverekli fırıncılar uyumak yerine hamuru mayalayıp fırına veriyor. Böylece Siverek ekmeği, çevre illerden bile tercih edilen unlu mamulü haline geldi. Kent merkezinde de açık ve tırnaklı ekmeğin rakibi olmaya da devam ediyor. Üstelik tırnaklı ve açık ekmekten daha pahalı olmasına rağmen. 

Artan zamlarla beraber Şanlıurfalılar bari ekmeğimiz eskisi gibi olsun söylemlerini sık sık dile getirmeye başladı.

Beklenen, Urfa ekmeğinin eski kalitesinde tüketiciye sunulması.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda