Urfa’da gayrimenkulde fırsatçılar iş başında

Urfa'da gayrimenkulde fırsatçılar iş başında

Şanlıurfa’da emlak sektöründeki isimler konut kredisinde faiz oranının düşmesine rağmen piyasanın çok da hareketlenmeyeceğini ve desteklemenin işe yaramayacağını düşünüyor.

12 Mayıs 2022 - 13:06 - Güncelleme: 12 Mayıs 2022 - 13:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında konut satışlarını artırmak amacıyla belirledikleri 3 ayrı paketten oluşan yeni teşvik programlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 kredi paketini hizmete sokacaklarını ve 0,89 ile 0,99 faizle finansman sağlayacaklarını söyledi. Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından, internetteki konut fiyatlarında anında artış yaşandı. Bazı ev fiyatlarının neredeyse iki katına kadar yükseldiği görüldü.

Şanlıurfa’da da bu işi fırsatçılığa çeviren ev sahipleri bulunuyor. Emlak sektöründe bulunanlar faiz oranının düşmesine rağmen piyasanın çok da hareketlenmeyeceğini ve desteklemenin işe yaramayacağını düşünüyor.

TOKMAK: TALEP GÖRÜR AMA SEKTÖR OLARAK BEKLENTİMİZ BU DEĞİLDİ

Bizim Haber Ajansı’na (BİHA) konuşan Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Selahattin Tokmak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı teşvik paketinin yeterli olmadığını ve fırsatçılara gün doğduğunu kaydetti. Fiyatı 2 milyon lirayı aşan konutların fazla olduğunu ve desteklemeyle fırsatçıların boş durmadığını aktaran Tokmak, şunları söyledi:

“Bizi doğrudan ilgilendiren ilk 2 paket, bizim için çok önemli bunun faydasını göreceğiz. Birinci pakette ilk defa ev alanlar için 0,99 faiz oranı ile konut kredisi verilmekte. 2 milyon TL’ye kadar olan konutlar için. Tabii ki bu önemli. İkinci pakette şu anda mevduatta olan dövizleri bozdurmak şartıyla alacağı konutun yarısını karşılayacak şekilde bir destek var. Alacak konut fiyatının yarısını altın olarak bozması gerekiyor, Merkez Bankası’na bunun için de bir teşvik var. Tabii bu bizim için olumlu. Talep görür ama sektör olarak beklentimiz bu değildi. Şanlıurfa geneli için bu değildi. Şanlıurfa için bu ihtiyaç oranı çok fazla. Buradaki ihtiyaç ise fiyatı 2 milyonun altındaki konutlara birer teşvik. 1 milyonun altında konut üretimi de yok zaten. Piyasanın yükselmesinin en büyük nedenlerinden biri de ucuz konutların eksik olmasıdır. Arz talep dengesizliği var.”

Urfa’nın genelinde fiyatı 1 milyonun altındaki konutlara talep olduğuna dikkati çeken Tokmak, “Özellikle 2+1, 3+1 konutlar orta gelirde alınabilecek konutlar arasında. Üretim yapan güçlü müteahhitler de maalesef ki şu an bu evleri stokluyorlar, satışa koymuyorlar. Kendilerince haklı nedenleri de var. Fiyatlara yetişemiyorlar. Aldıklarını yerine koyamıyorlar. Kara borsaya girmiş oluyor. Satışa koyulmaması ciddi bir sıkıntı yaratıyor” diye konuştu.

“TOKİNİN EV YAPMASI LAZIM”

Başkan Tokmak, Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) daha fazla ev yapması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz TOKİ’ye karşıydık bugüne kadar ama şu anda TOKİ’nin üretim yapması gerektiğini düşünüyorum. Bunu ancak TOKİ üretim yaparsa fiyatları kırar. TOKİ’nin Şanlıurfa’ya daha çok konut yapması bu gibi kara borsaların önüne geçmiş olur. Bu anlatılan teşvik paketinin de illaki faydası olacaktır. Şanlıurfa’nın genelinde zaten buna bir ihtiyaç yok. Bizim burada istediğimiz orta ve düşük segmentteki konutların üretilmesi ve teşvik getirilmesi… biz bunları istiyoruz ve destekliyoruz. Alım seviyesi yüksek olan tüketici zaten konut alabiliyor istediği gibi de gayrimenkul bulabiliyor. Bizim istediğimiz orta ve düşük konutların üretilmesi ve teşvik getirilmesi” ifadelerini kullandı.

 

KAYTAN: HALK BİLİNÇSİZ

Kentte uzun yıllardır emlak sektöründe yer alan Kaytan Emlak’ın sahibi Halil Kaytan konut fiyatlarının, destek paketinin açıklanmasından saatler sonra yükseldiğini kaydetti. Kaytan, şunları söyledi:

“Sabahtan konut fiyatları artmaya başladı. Satan herkes fiyatları yükseltti. Bu çok büyük bir sorun ve yapılan teşvikten, krediden kimsenin haberi yok. Bu teşviklerden yararlanmak için hiç daire sahibi olmamanız gerekiyor. Satış ne kadar kolaylaşırsa fiyat o kadar artar. Şu an artması da çok normal. Ama haklımız bilinçsiz olduğu için artışı normal. Zengin olmayanlar zaten kredi çekip mal alamaz. Etkilenmiş oldu tüketici. Bunun düzelmesi için TOKİ’nin yatırım yapması lazım. Ne kadar çok konut olursa o kadar fiyat düşer.”

GÜNDÜZ: İLANLAR ANLIK DEĞİŞİYOR

Emlakçı Doğan Gündüz de konut fiyatlarının teşvik paketi sonrası birden fırladığını belirterek, Şanlıurfa’nın nüfusuna konutların yetmediğine dikkati çekti.

“Hükümet destek paketini açıklarken hesaba katmadığı bir şey var” diyen Gündüz, şunları kaydetti:

“İlanlar anlık değişiyor, fiyatlar yükseliyor. Millette böyle bir algı var. Bir de bunu emlakçıların yaptığını söylüyorlar. Herkeste böyle bir yanılgı var, emlakçı sadece komisyonuna bakar. Pandeminin başında da faizler düşmüştü yoğun bir satış olmuştu. Ev fiyatlarının artışında emlakçıların bir suçu yok, ev sahibi neye karar verirse odur. Kredilerde düşüş yaşanıyor. Halkın cebine ne kadar ya da ne derece yansıyor bilmiyorum ama daha beter yük bindiriyor. Önceki geceki açıklamadan sonra çok ciddi miktarda ilan fiyatı değişti. Bu oynaklık muhtemelen bir kaç ay daha devam edecek.”

“FİYAT YÜKSELTENLERİN ALLAH GÖZÜNÜ DOYURSUN”

Şanlıurfa’daki nüfusa konutların yetmediğini, devletin kendi hazinesinden arazi çıkarıp konut yapılması gerektiğini vurgulayan Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Konutlar yetmiyor. Yarım kalan inşaatların tamamlanması yönünde de bir açıklama vardı. İnsanların ihtiyaçları da karşılanması açısından yapılması gerekiyordu. Müteahhitlere can simidi oldu ama bu konut fiyatlarını yükseltenlerin Allah gözünü doyursun. Piyasa yükseliyor, yükselmeye de devam edecektir. Bin 200 TL olan daireyi şu an o fiyata vermiyor bile. Ya satıştan geri çekiyor ya da fiyatı abartılı bir şekilde yükseltiyor. Fiyat yükseliyor, yükselince de bazı konut sahipleri evleri geri çekiyor satmıyor. Genelde borcu olan satmıyor fiyat daha yükselir diye. Borcu olan da satıyor batmıyor. Tüketiciye pozitif bir getirisi olmaz bu gidişle. İnsanlar ev alamıyorlar. Fırsatçılar çoğaldı. Şehre yakın devletin hazine arazileri yeni imara açılan yerler bir kesime rant kapısı oluşturmalı. Yeni alanlar açılmalı çünkü sıkıştıkça fiyatlar yükseliyor. Urfa’da tarım arazisi hariç binlerce dönüm arazi var. Devlet eliyle konut yapıp satılsa fiyatlar düşecektir. Konut azlığında kaynaklı oluyor bu artışlar. TOKİ Urfa’da tüccarlık yapıyor arsa satıyor.”

KARATAŞ: ‘CAN SUYU’ OLDU

Şanlıurfa’da inşaat sektörünün öncülerinden Florya Ada Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karataş ise açıklanan destek paketinin piyasaya adeta ‘can suyu’ olduğunu söyledi.

Karataş, “Kredi faizlerinin düşürülmesi yeni ev alacak olan ailelere umut ışığı oldu. Ülkemizin salgın ve savaş gibi gelişmelerden olumsuz etkilerini gördüğümüz bu dönemlerde böyle olumlu haberleri duymak konut ve emlak piyasasını canlandırmak adına atılmış büyük bir adım olarak görmekteyim. Kısa vadede konut satışlarında canlanma olacağına ve birçok ailenin düşük faizli kredi imkanı ile konut olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

ASUDE ARTAN – ÖZEL HABER

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda