Urfa’da diyabetli hastalara eğitim

Urfa'da diyabetli hastalara eğitim

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenelenen eğitime, hasta ve hasta yakınları katıldı.

14 Kasım 2022 - 18:52 - Güncelleme: 14 Kasım 2022 - 19:02

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü ‘Dünya Diyabet Günü’ münasebetiyle, diyabetli hastalar için eğitim semineri düzenlendi.

Toplamda 6 modülün anlatıldığı eğitimleri,  İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meliha Özkutlu, Diyetisyen Sevabe Kara, Fizyoterapist İsa Beyazdurna, Diyabet Eğitim Hemşireleri Azize Muratoğlu ve Meral Kaya verdi. Eğitimini tamamlayan hastalara sertifika töreni düzenlendi.

Hastaların diplomaları, hastane Başhekim yardımcısı Uz. Dr. Yakup Çelik, tarafından verildi.

Eğitim sonrası konuyla ilgili açıklamada bulunan Dâhiliye Uzmanı Dr. Meliha Özkutlu vatandaşların sigara ve alkol den uzak durmaları konusunda uyarıda bulunarak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“Diyabet insülinin salgılanmasında eksiklik veya salgılanan insülinin etki etmemesi ile seyreden kan şekeri yüksekliğine neden olan kronik bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Diyabet dünya sağlığı açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir. Uluslararası diyabet federasyonu diyabet görülme sıklığının ve diyabeti olan kişilerini günümüz itibariyle 382 milyona eriştiğini tahmin etmektedir.  Bu görülme sıklığı yaşam tarzı, kentleşme ve yaşam süresinin uzaması nedeniyle giderek daha da hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Türkiye'de diyabet uluslararası diyabet federasyonunun 20- 79 yaş aralığında sapladığı kişi sayısı yaklaşık 7 milyon kişidir. Bu da toplumun yaklaşık yüzde 15'ine denk gelmektedir diyabet bizim için önemli bir halk sağlığı sorunu, çünkü erişkin yaşta görülen tip 2 diyabet yüzde 80 önlenebilir bir hastalıktır. Diyabeti önlemenin yolları sağlıklı beslenme yani Akdeniz tipi diyetle mümkündür. Hareketli bir yaşam, sigara ve alkolden uzak durulması, mümkün mertebede stresten uzak durulması ve sağlık kontrollerinin düzenli bir şekilde yaptırılması ile mümkündür”


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...