Şanlıurfa’da sobacılar talebe yetişemiyor

Şanlıurfa'da sobacılar talebe yetişemiyor

Şanlıurfa’da, son zamlarla doğal gazın lüks hale gelmesiyle vatandaşların kömür ve odun sobalarına ilgisi arttı. Sobacılar, artan enerji maliyetlerinin ardından sobalara geri dönüş başladığını belirtiyor. Yaklaşan kış öncesi taleplere yetişemediklerini kaydeden sobacılar, yurt dışından da sipariş alıyor.

05 Kasım 2022 - 09:56 - Güncelleme: 05 Kasım 2022 - 10:17

Son dönemde doğal gaz ve elektriğe gelen zamlar sonrası vatandaşlar bu yıl nasıl ısınacaklarını şimdiden kara kara düşünüyor. Faturaların yüksek gelmesinden endişe eden birçok vatandaş soba kullanımına geri dönmeye başladı.

Kış için hazırlık yapan vatandaşlar haliyle soba, boru, kova gibi ihtiyaçlarını karşılamak için hırdavatçı ve sobacılarda yoğunluk oluşturmaya başladı.

Şanlıurfa’da ortalama 500 liradan başlayan odun ve kömür sobasının satışlarında patlama yaşanıyor.

Satışlarında geçen yıla göre ciddi artış yaşayan sobacılar, taleplere yetişmekte zorlanıyor. Ürettikleri sobaları sadece Urfa’da satmadıklarını belirten esnaf, ülkenin dört bir köşesine soba gönderiyor. Urfa’da üretilen sobalara Suriye ve Irak’tan da büyük talep var.

KARA: GERİYE DÖNÜŞ BAŞLADI

Eski sanayi bölgesinde uzun yıllardır soba üreticiliği yapan Mehmet Veysi Kara, doğal gaz fiyatlarındaki artıştan sonra sobaya dönüşün başladığını söyledi. Soba fiyatlarının önceki yıla nazaran yükselmesine rağmen sobaya talebin yüksek olduğunu belirten Kara, “Soba fiyatları biraz yüksek. Ama bunun bizimle ilgisi yok. Maliyetler ve işçilik yüksek. Bir soba 500-600 liradan başlıyor. Vatandaşlar almakta zorlanıyor” dedi.

Ürettikleri sobaları sadece yurt içine değil aynı zaman Suriye ve Irak gibi ülkelere de gönderdiklerini belirten Kara, “Şimdi burada yükleme yapıyoruz, bu mal Mardin’e gidecek. Türkiye’nin doğusuna ve batısına birçok şehre gönderiyoruz. Bunun yanında yurt dışına Suriye ve Irak’a da soba gönderiyoruz. Soba fiyatları yüksek ama talep de çok fazla. Doğal gaz fiyatlarının yüksek olması vatandaşı sobaya yönlendiriyor. Geriye dönüş başladı diyebiliriz” diye konuştu.

BADILLI: VATANDAŞ SOBA ALIRKEN ZORLANIYOR

Kentte 35 yıldır sobacılıkla uğraştığını söyleyen esnaf Ömer Badıllı, günlük ortalama 25 soba yaptığını kaydetti.

“Kışın soğuklar geldiği zaman ortalama 10 ila 20 arasında soba satabiliyoruz” diyen Badıllı, soba fiyatlarının geçen yıla göre 3 kat arttığına dikkati çekti. Badıllı, “Geçen yıl 350 TL’ye sattığımız sobayı bu yıl 950 liraya satıyoruz. Sobalar arasındaki fiyat farkı işlevine göre değişiyor. Bazı sobalarda yemek, ekmek yapılabiliyor, o yüzden fiyatları yüksek oluyor” dedi. 

UNCU: VATANDAŞ ISINMA TERCİHİ SOBADAN YANA

Şanlıurfa Bakırcılar ve Sobacılar Oda Başkanı Adnan Uncu, doğal gaz ve elektrikteki fiyat artışından dolayı insanların sobayla ısınmaya yöneldiğini ifade etti. Sobanın doğal gaza göre daha avantajlı olduğunu belirten Uncu, şunları söyledi:

“İnsanlar artık kuruşun hesabını yapıyor. Vatandaşlar ısınma tercihini de fiyat uygunluğuna göre yapacak. Doğal gaz fiyatları uçmuş. Asgari ücretli birine bin ila bin 500 TL arası fatura geliyor. Asgari ücretli bunu nasıl ödesin? Bana göre en avantajlısı soba. Isınması daha basit, insanlar sobanın üstünde su kaynatıyor, yemek yapıyor. Kuzine diye adlandırdığımız sobada ekmek yapıyorlar. Şehirde oturan biri lüks bir sobayı bin 200 TL’ye alabilir. Daha lüksünü istiyorsa 10 bin TL’ye kadar da çıkıyor.”

“SATTIĞIMIZ MALI YERİNE KOYAMIYORUZ”

En ucuz sobaların fason sobalar olduğu, onların da bir sezonluk olduğu bilgisini veren Uncu, “Sobaya talep çok çok fazla. Özelikle doğu bölgelerine, hatta bu yıl batı bölgelerine bile gönderiyoruz. Maalesef sattığımız malı yerine koyamıyoruz. Neden diye sorarsanız, ekonomik durumlar ortada. Soba fiyatları da 3 kat arttı. Sadece soba fiyatları değil doğal gaz elektrik de arttı” dedi.

SİNAN ÖZDEMİR –MUSTAFA EKİNCİ

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda