Şanlıurfa’da hacı evleri turizme kazandırılmayı bekliyor

Şanlıurfa'da hacı evleri turizme kazandırılmayı bekliyor

Urfa'da hacca gidenler hacı süsleme ritüeli gerçekleştirerek dış kapılarına hac ziyaretlerini resmettirirdi. Böylece hem hacca gidenler belli olur hem de kutsal toprakları göremeyenler için hac resmedilmiş olurdu.

25 Mayıs 2021 - 18:20 - Güncelleme: 25 Mayıs 2021 - 20:14

Osmanlı Devleti'nden bu yana halk arasında çeşitli manalara gelen ritüeller Şanlıurfa'da hala varlığını sürdürüyor. 

Hasta olan evin penceresine sarı çiçek koymak, kapılarda kadınlar ve erkekler için iki ayrı tokmak bulundurmak gibi çeşit çeşit sosyal hayatı etkileyen ritüeller Şanlıurfa'da da yapılırdı. Balıklıgöl gibi kutsal bir mekanı bağrında taşıyan Şanlıurfa'da ritüeller genelde inanç üzerine kurgulandı. Onlardan biri de hacı süsleme...

Yıllar önceden hacca gidenler sokak kapılarına hac ziyaretini ve kutsal mekânları betimleyen süslemeler yaptırırdı. Süslemeler o evde yaşayanlardan biri yada birkaçının kutsal topraklara giderek hac görevlerini yerine getirdiği ifade eder ayrıca hacca gidemeyenler için kutsal toprakların görülmesine vesile olurdu. Ayrıca bu süslemeler sosyal statünün de simgesiydi. Süsler, hacca gitmenin ulaşım ve maddi açıdan güç olduğu o dönemlerde bu kutsal vazifeyi yerine getirenlerin varlıklı olduğunu gösterirdi. Şanlıurfa'da teknolojiye yenik düşerek durma noktasına gelen hacı süsleme sanatı hala evlerin dış kapılarında çağa meydana okumaya devam ediyor. Allah ve Hz. Muhammed'in isminin yazılığı Kabe resminin nakşedildiği bu süslemeleri  şuan günümüzde Eyyübiye ilçesindeki eski Urfa evlerinde görmek mümkün. 

Hacı süsleme sanatını bir kez daha gündeme getiren ise Şanlıurfa Turizm Gelişme A.Ş. bünyesinde sosyal medya üzerinden kentin tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak ve yaşatmak amacıyla kurulan "visiturfa" oldu. Bugün yapılan paylaşımda kapı süslerine yer verilerek "Şanlıurfa il ve ilçelerinde hacca gidip gelen müslümanların sokak kapılarına süslemeler yapılırdı. Süslemelerin temel amacının ise, o evde yaşayanlardan biri yada birkaçının kutsal topraklara giderek hac görevlerini yerine getirdiği anlaşılırdı" ifadelerine yer verildi. 


TURİZME KAZANDIRILACAK MI?

Şuan beklenen özellikle Göbeklitepe ile turizmin gözdesi hala gelen Şanlıurfa'da hacı süsleme sanatının yeniden hayat bulması ve hacı evlerinin inanç turizmine dahil edilerek turistlerin kültürel değeri tanımasını sağlamak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda