Şanlıurfa, aşısızlıkla Türkiye gündemi oldu

Şanlıurfa, aşısızlıkla Türkiye gündemi oldu

Türkiye’de koronavirüs salgınında görülen ilk vakanın üzerinden tam iki yıl geçti. Bu süreçte Şanlıurfa, en az bir doz aşı yaptıranların oranının en düşük il olmasıyla dikkati çekti.

12 Mart 2022 - 10:36 - Güncelleme: 12 Mart 2022 - 12:24

Türkiye Kovid-19 salgınında iki yılı geride bıraktı. Salgında ülkede görülen ilk vakanın üzerinden tam iki yıl geçerken, bu süre zarfında 14 milyon 458 bin 881 kişi Kovid-19’a yakalandı, 95 bin 954 kişi ise yaşamını yitirdi.

Bu süreçte Şanlıurfa, en az bir doz aşı yaptıranların oranının en düşük il olmasıyla dikkati çekti. Koronavirüsle mücadele kapsamında Urfalıların üzerine düşeni yapmadığı eleştirileri sıkla dile getirildi. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Doktor Osman Yüksekyayla, Şanlıurfa’da pandeminin 2 yılını değerlendirdi.

Ülkede ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020’den sonra yaklaşık 3 ay boyunca Şanlıurfa’da ciddi bir oranda vaka görülmediğini vurgulayan Yüksekyayla, kentteki tablonun yaz aylarında değiştiğini kaydetti. Yüksekyayla, “Hastanedeki bütün yoğun bakımlar pandemi yoğun bakıma çevrildi. Tüm servisler neredeyse pandemi servisine dönüştürüldü. Tüm sağlık çalışanları pandemide görev yaptı. O dönemde maalesef çok sayıda vatandaşımızı pandemi nedeniyle kaybettik. Ardından yaklaşık 6 ayda bir Urfa’da hasta sayılarının arttığı, hasta yoğun bakım sayılarının arttığı dönemler yaşadık” diye konuştu.

Urfa’daki vaka sayılarını genel anlamda bilemediklerini söyleyen Osman Yüksekyayla, “Hem kendi görev yaptığımız hem de sahadan çalışan arkadaşlardan edindiğimiz bilgiye göre Urfa’da maalesef çok sayıda insan hayatını kaybetti. Pandemi sürecinde hastalığı çok ağır geçirenler var. Kovid geçirenler sonrasında akciğer hastalıklarıyla uğraşmak zorunda kaldı. Tabii ki önemli olan burada rakamların doğru bir şekilde kamuoyuna açıklanmasıdır. Tam net rakam söylemiyoruz ama biz Urfa’da pandemiyi ağır yaşadığımızı söyleyebiliriz” dedi.

Şanlıurfa’da aşı oranlarının bir türlü artmamasının halen yoğun bakımlarda hastaların ölmesine ve hasta sayılarının da yükselmesine sebep olduğunu anlatan Yüksekyayla, “Ne yazık ki bu durum devam ediyor. Bir kez daha buradan pandemiden kurutulmak için pandeminin son bulması için Urfalılara çağrıda bulunuyorum; Lütfen aşılarınızı olun” ifadesini kullandı.

 

“URFA’DA BELKİ HİÇBİR YERDE OLMADIĞI KADAR AŞI KARŞITIYLA KARŞILAŞTIK”

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Doktor Osman Yüksekyayla, aşı olan hastaların neredeyse hiçbirinin yoğun bakımda yatmadığını gözlemlediklerini kaydetti. “Aşı haritasında son sırada bulunmamızdan artık kurtulmamız gerekiyor” diyen Yüksekyayla, Urfa’da yanlış bilgilendirmenin çok fazla olduğuna dikkati çekti. Yüksekyayla, şunları söyledi:

“Aşı ilk geldiğinde biliyorsunuz belli bir yaş grubuna açıldı. Herkese açılamadı, randevu sistemiyle aşı yapıldı. Bunlardan dolayı büyük sıkıntılar yaşandı, sonrasında aşı tedarik edilmesine rağmen maalesef vatandaşlarda bir aşı korkusu var, bu ortaya çıktı. Açıkçası bakanlık bunu bir türlü gideremedi. Maalesef Urfa’da beklide Türkiye’de hiçbir yerde olmadığı kadar aşı karşıtı ile karşılaştık. Son dönemlerde kurulan farklı aşı noktaları ile köylerde, iş yerlerinde büyük alışveriş merkezlerinde kurulan yapılarla giderilmeye çalışılsa da ilk baştan böyle bir kampanya yapılmadığı için bir türlü istenilen seviyeye ulaşılamadı. Mevsimlik tarım işçileri sorundu, kırsaldakilere ulaşma ayrı bir sorundu ama buradaki en önemli sebep, çok ciddi bir bilgi kirliliği mevcut. İnsanlarda bu konuyla ilgili bilgisi olmayan insanların söylediğine inanma durumu mevcut maalesef. Hekimlerin söylediğinden ziyade bir komşunun bir akrabanın dediği çok daha ön plana çıkabiliyor. Bunu gözlemleyebiliyoruz Urfa’da.”

“ŞEHİR EFSANESİNE DÖNÜŞTÜ”

Urfa’da, aşının hiç yapmadığı yan etkilerin sanki çok fazlaşmış gibi anlatıldığını belirten Yüksekyayla, “Bizim en çok karşılaştığımız aşının kısırlık yaptığı iddiasıydı. İnanılmaz bir şehir efsanesine dönüştü. Herkes ‘aşı kısırlık yapıyor’ dedi ancak bununla ilgili bir tek yayın yok. Bununla ilgili dünyada tek bir yayın yokken Urfa’da herkes buna inanmayı tercih etti. Dilerim bugünden sonra aşılarını olurlar, yoğun bakımlarımız artık boşalır” temennisinde bulundu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...