Sahipsiz kazazede hayvanların da tedavi masrafını sigorta...

Sahipsiz kazazede hayvanların da tedavi masrafını sigorta karşılasın

Trafik kazalarında yaralanan sokak hayvanlarının tedavi masrafları sigorta şirketlerince karşılanmıyor. Sigorta şirketleri sadece sahipli olan hayvanların tedavi masraflarını karşılıyor ve onu da kazada hayvan kusurlu değilse ödüyor.

03 Ekim 2022 - 10:32 - Güncelleme: 03 Ekim 2022 - 12:23

Türkiye'de trafik kazasında çarpma sonucu yaralanan sahipli hayvanın tedavi masrafları sürücünün trafik sigortası tarafından karşılanırken, bu durum sokak hayvanları için değişiklik gösteriyor. Sahipli hayvana çarpan sürücü, veteriner kliniğinde masrafları karşıladıktan sonra sigorta şirketine faturayı ibraz ederek geri ödeme alabiliyor fakat kaza sonucu yaralanan sahipsiz sokak hayvanlarının tedavi masrafları, bazı trafik sigortaları tarafından ödenmiyor. Yaklaşık 25 bin sokak hayvanının bulunduğu Şanlıurfa’da da bunun gibi durumlarla sık sık karşılaşılabiliniyor.

BİHA'nın görüştüğü Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, bu durumun önüne geçilmesi için sahipli sahipsiz hayvan ayrımı yapılmadan bir an önce yasal düzenleme hazırlanması gerektiğini kaydetti. Açıkgöz, “Sigorta şirketleri, hayvan ayırt etmeksizin mutlaka tedavi masraflarını karşılaması gerekir” dedi.

AÇIKGÖZ: MAL DEĞİL CAN STATÜSÜNDE

Açıkgöz, sigorta şirketlerinin hayvanları sınıflandırmadan kazada yaralanan bütün hayvanların masraflarını karşılaması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Urfa’da kedi, köpek kazaları çok olmuyor. Ama bazı sigorta şirketlerinin hayvanları sahipli veya sahipsiz diye ayırıp kaza sonrası masraflarını karşılamadığı söyleniyor. Öncelikle şunu söylemek gerekiyor; bunlar can.  Sigorta şirketleri, hayvan ayırt etmeksizin mutlaka tedavi masraflarını karşılaması gerekir. Hayvanların kaza geçirdiği an ilk etapta götürülecekleri yer ya üniversitenin hastaneleri ya da özel klinikler olacak. Özel klinikler sonuçta bir para karşılığı bu işi yapıyor. Bunun bir an önce önüne geçilmesi ve karşılanması için gerekli düzenlemelerin yapılması lazım. Sokak hayvanları önceki yasada mal olarak kabul ediliyordu belki ondan kaynaklı olabilir. Hayvan mal olarak görülüyordu. Ama şu anda hepsi can statüsünde. Zarar verildiği zaman hapis cezası, para cezası var.”

“URFA’DA 25 BİN KÜSÜR SOKAK HAYVANI VAR”

Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, Şanlıurfa’da sokakta başı boş gezen hayvanların sayısında artışa dikkati çekerek, kısırlaştırma çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade etti.

Urfa’da yaklaşık 25-30 bin civarında sokak hayvanı bulunduğu bilgisini veren Açıkgöz, “Bunların mutlaka kısırlaştırılması, aşılanması ve bunlarla ilgili tedavilerin yapılması gerekiyor” dedi.

Açıkgöz, son çıkan yönetmelikle ilçe belediyelerinde mutlaka barınak kurma zorunluluğu bulunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu belediyelerin yılsonuna kadar barınaklarını kurmaları gerekiyor ve bu noktada belediye başkanlarına çok büyük iş düşüyor. Sokak hayvanlarından birçok hastalık geçebiliyor insana. Bunun önüne geçilmesi gerekir. Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası olarak da belediyeyle konuştuk, kısırlaştırmanın bir noktasında onlara katkı sunacağız fakat belediyenin hızlı bir şekilde şubeleşmesi, veteriner işleri müdürlüğünün mutlaka kurulması ve veteriner hekim istihdamının yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasıyla birlikte Urfa’da azaltılması yani üremelerinin önüne geçildiği zaman sayılarını belli bir stabilizede tutmak gerekiyor. Bu Şanlıurfa’nın büyük sorunlarından biri, bu sorunu en iyi şekilde canlara zarar vermeden çözmemiz lazım”.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda