Omicron varyantı göz sağlığını da etkiliyor

Omicron varyantı göz sağlığını da etkiliyor

Bilim insanlarının araştırmaları, Omicron varyantının halk arasında pembe göz ya da kırmızı göz hastalığı olarak bilinen konjonktivit hastalığına da yol açtığını ortaya koydu. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, konjonktivit hastalığı h

18 Ocak 2022 - 11:04 - Güncelleme: 18 Ocak 2022 - 11:59

Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantı, önceki Kovid-19 türlerine göre farklı semptomlarla kendini belli ediyor. İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırma, Omicron varyantının halk arasında pembe göz ya da kırmızı göz hastalığı olarak bilinen konjonktivit hastalığına da yol açtığını ortaya koydu.

TEMASTAN KAÇININ

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, konjonktivit hastalığına ilişkin uyarılarda bulundu. Gözün beyazı olan skleranın ince, soğan zarı gibi bir tabakayla kaplı olduğunu belirten Asena, “Konjonktiva adı verilen bu tabaka gözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlar vardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler. Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır” ifadesinin kullandı.

Asena, konjonktivitin farklı sebeplerle görüldüğünü vurgulayarak, hastalığın nedenlerini şöyle anlattı:

“En sık mikroplar, alerji ve çevredeki irritan maddeler, örneğin sigara dumanı ve hava kirliliğidir. Konjonktiva basit bir doku olduğundan her üç nedene de aynı tepkiyi gösterir yani kızarır. Mikrobik nedenlere bağlı konjonktivitlerde göz kızarır ve çok miktarda çapaklı akıntı olur, çok çapaklı durumlar akut bir enfeksiyon belirtisidir ve göz doktoruna başvurmanız gereklidir. Mikrobik ve virütik konjonktivitler çok bulaşıcıdır ve mendil, havlu, yastık gibi eşyalar aracılığıyla bulaşabilirler. Konjonktivitli kişilerle temas ederseniz vakit geçmeden ellerinizi yıkayınız.”

DAMLA TEDAVİSİ UYGULANIYOR

Op. Dr. Asena, konjonktivit tedavisinde göz damlaları kullanıldığını ve hangi damlaları ne kadar kullanacağınıza da uzman göz doktorunun karar verdiğini ifade etti.

Düzenli göz muayenesinin önemine de dikkati çeken Asena, şöyle devam etti: “Göz kızarıklığına sebep olabilen başka ciddi göz hastalıkları da vardır. Bu nedenle göz kızarıklığında göz doktoruna görünmenizde yarar vardır. Özellikle ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti varsa göz doktoruna görününüz çünkü basit konjonktivitte bunlar görülmez. Ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti glokom, göz ülseri veya göz içinde iltihap olabilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesine gitmenizi öneriyoruz”.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...