Öcalan, intihar olaylarını TBMM’ye taşıdı  

Öcalan, intihar olaylarını TBMM'ye taşıdı  

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Şanlıurfa’da son günlerde artan intihar olaylarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

20 Nisan 2021 - 11:00 - Güncelleme: 20 Nisan 2021 - 11:15

Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğu yazılı soru önergesiyle intihar olaylarıyla ilgili bir çalışmalarının olup olmadığını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu.

Öcalan, verdiği soru genelgesinde, toplumsal eşitsizliğin, aile içi şiddetin, ekonomik krizin, yoksulluğun, işsizliğin ve gelecek kaygısının paralelinde intihar vakalarının günden güne arttırdığına dikkat çekerek, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2002-2019 yılı arasında 53 bin 400'den fazla intihar vakası yaşandı.2002'de 2 bin 301 olan intihar sayısı 2003'te 2 bin 707'ye yükseldi. İntihar sayısındaki en ciddi artış 2012 yılında yaşandı. 2011'de 2 bin 677 olan intihar sayısı 2012'de %23 artışla 3 bin 287'ye yükseldi.Yine 2018'de 3 bin 342 vaka yaşanırken, 2019'da bu sayı 3 bin 406'ya yükseldi. 2019 yılı verileri göz önüne alındığında her gün yaklaşık 10 kişinin canına kıydığı anlamına geliyor” ifadelerine yer verdi.

ÖCALAN: “ENDİŞE VERİCİ”

Pandemi ile birlikte daha da derinleşerek milyonlarca kişiyi etkileyen geçim sıkıntısının halkın başlıca gündem maddesi olmaya devam ettiğini belirten Öcalan, şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle kapanma ile birlikte birçok meslek grubunda, cafe ve restoranlarda ciddi bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalındığı kamuoyunca bilinmektedir. Örneğin Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müzik-Sen) verilerine göre ise getirilen konser yasakları ve kısıtlamalarla birlikte yaklaşık 700 bin müzisyen işsiz kaldı, 100’ü aşkın müzisyen ise intihar etti.

Bu anlamda Şanlıurfa’da da son günlerde intihar vakalarının artması endişe vericidir. Urfa’da 5 gün içerisinde 9 intihar vakası yaşanması endişeleri haklı kılmaktadır. İntihar vakaların toplumsal eşitsizlik, aile içi şiddet, yoksulluk, işsizlik ve gelecek kaygısı gibi nedenler olduğu bilinen bir gerçek ancak pandemi koşulları ve ekonomik krizinde vakaların artmasında önemli bir etken olduğu ifade edilmektedir. Urfa ile birlikte 2021 yılının ilk aylarında Kocaeli’de 1 haftada 7 kişi, Aydın’da ise bir günde 3 kişinin intihar etmiş olması intihar vakalarındaki artışın Türkiye’nin genelinde olduğu kanısını güçlendirmektedir.”

Öcalan, bu bağlamda Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

1-Son dönemde artan intihar vakaların nedenleri ile ilgili bir çalışmanız var mı? Varsa sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

2-İntihar vakaların artışı ile devam eden ekonomik krizinin doğrudan bir bağlantısı var mıdır?

3-Özellikle son günlerde Şanlıurfa’daki intihar vakaların artışı ile ilgili bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mı?

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...