Milletvekili Sürücü, Bakan Pakdemirli’ye fıstık ağaçlarını...

Milletvekili Sürücü, Bakan Pakdemirli'ye fıstık ağaçlarını sordu

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, 30-40 yıllık fıstık ağaçlarında kuruma başladığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Bu konuyla ilgili bir çalışma yürütecek misiniz?” diye sordu.

23 Mayıs 2021 - 15:20 - Güncelleme: 23 Mayıs 2021 - 15:34

Yeşil altın olarak adlandırılan fıstık ağaçlarının kurumaya başlamasıyla birlikte Milletvekili Ayşe Sürücü, bu sorunu Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye iletti. Bakan Pandemirli’ye soru önergesi veren Sürücü, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş’ta bulunan fıstık üreticilerinin bu yıl tanımlanamayan bir fıstık hastalığı ile karşı karşıya kaldığını belirterek, “Bir anda 30-40 yıllık fıstık ağaçlarında kuruma başlamıştır. Fıstık zaten yıllık olarak değerlendirilip, ürün alınmadığı yıl 'yok yılı' olarak adlandırılır. Son 40 yıldır dünyamızı da etkisi altına alan kuraklık çiftçiyi bu kadar etkisi altına almışken, yeşil altın olarak değerlendirilen fıstık ağaçlarının aniden kuruması oldukça tedirgin edicidir.

Dünyada üreticisi olduğumuz fıstık ağaçlarının öneminin farkına varmak ve mevcut fıstık hastalığının araştırılması için bölgede bir zirai araştırma laboratuvarının kurulması ve bu noktada ekonomik sorun yaşayan çiftçilerin borçlarının ötelenmesi ile birlikte desteklemelerine el konulmaması noktasında adımlar atılması elzemdir” dedi.

Sürücü, Bakan Pakdemirli’ye bu bağlamda şu soruları yöneltti:

“1.Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ın Ziraat Odası ile iletişime geçecek misiniz ?

2.30-40 yıllık fıstık ağaçlarının kuruması en az 20 yıl ürün veremeyecekleri anlamına gelmekte olduğunu biliyor musunuz ?

3.Zirai araştırma laboratuvarı kurulacak mıdır?

4.Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta baş gösteren bu hastalık ile ilgili bir çalışma yürütecek misiniz?”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...