Kredi Kullanacaklara Seslenmek!


Uzunca bir süredir köşe yazmamıştım.. Gerek iş yoğunlukları, gerekse ülke gündeminin epeyce sıcak olmasından kaynaklı biraz soğumuştum.

Ama artık Ferhat Özer ağabeyimin “Urfagazete”sinde “Bismillahirrahmanirrahim”demek koşuluyla başlayacağım.

Bu köşede, bazen uzmanlık alanlarımı ilgilendiren toplumsal konularda, bazen ise “politik mizah” minvalinde yazılar okuyacaksınız..

An gelecek birilerine “ama bi saniye” demek icap edecek, o yazıları da yine bu köşede okuyacaksınız.

Yaratılışımdan olsa gerek “suya sabuna” karışmayan bir yapıda değilim. Elimiz suya da sabuna da değecek.

Kaldı ki fake hesabımda yok!

Hülasa, daha çok dertleşeceğiz!

Şimdi müsaade ederseniz değerli okurlarımı sıkmadan başlamak istiyorum.

Evet, giriş bölümünü tamamladıktan sonra (90’ların haber spikerleri jargonuyla yazarsak) şimdi gelişmelerle karşınızdayız!

Malum, peş peşe gelen Merkez Bankası faiz indirimleri sonrası vatandaşlar arasında 

“Konut Kredilerinde faiz indirimi gelecek mi” sorusu sıkça konuşulmaya başlandı.

SPK lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı  ve Bankalara değerleme hizmeti veren bir meslek grubu olmamız nedeniyle, kredi kullanacak vatandaşlarımızdan bu hususlarda sıkça sorular alıyoruz.

Bu sorular içerisinde istisnasız her kesimden gelen ve kulaktan kulağa yayılan iki adet soru mevcut.

Bugün köşemi, önemli  iki soruya ayırmayı,  çözüm olması temennisi görev addediyorum.

 Umarım beni anlarsınız!

 

Soru Bir: Ev almayı düşünüyorum, taşınmaza ait iskân belgesi  (Yapı Kullanma İzin Belgesi) bulunmuyorsa kredi kullanabilir miyim?

Cevap Bir: Almış olduğunuz taşınmazın İskân Belgesi olmadan da kredi kullanabilirsiniz. Zira birçok taşınmaz tamam halde olmasına rağmen “bir takım” nedenlerden dolayı iskân belgesi bulunmamaktadır.

Yani taşınmazın İskân belgesinin olmayışı, kredi kullanılmasına engel bir durum değildir.

Ancak, yapı denetim uygulama yönetmeliğine tabi binalarda önemli bir hususa dikkat etmenizi özellikle tavsiye ediyorum.

Bu ne demek?

Bu şu demek:

Yapı denetim uygulama yönetmeliğine tabi binalarda, inşaat ilerleme seviyesi kredi kullanımı açısından önemlidir. Bu seviye, binanın mahalindeki inşaat durumuyla beraber ilerlemektedir.

Yani inşaat tamamlanmış ise yapı denetim seviyesinin “Güncel ve en az %80 üzeri seviyesinde olması gerekmektedir.  

Burada yapmanız gereken, taşınmazın bağlı olduğu belediyenin “yapı denetim biriminden” taşınmazın ekspertiz tarihi itibariyle yapı denetim seviyesini “şifahi veya yazılı” olarak talep etmektir.

Anılan seviye hem güncel, hem de %80 üzerinde ise iskân belgesi olmadan da kredi kullanmanıza engel teşkil etmeyecektir.

 

Soru İki: Evimi aldığım rakamın tamamını kredi olarak kullanabilir miyim?

Cevap İki: Evvela şu hususun altını çizmek gerek. Almış yada alacak olduğunuz taşınmaz değeri taşınmazın gerçek değeri olmayabilir. Ekspertiz konusu kat irtifakı/kat mülkiyetine esas bir taşınmazın değer tespitinde genellikle “Emsal Karşılaştırma Yöntemi” kullanılmaktadır. Bu yöntemi refere ederek yapılan değer tespiti genellikle taşınmazın Pazar değerini ortaya çıkarmaktadır. Taşınmazı almış oluğunu değer, taşınmazın gerçek değerinin üzerinde de olabilir, altında da olabilir.

Özcesi ise şudur: Taşınmazı satın aldığınızı değeri, taşınmazın gerçek değeri olarak düşünmeniz yanılgıya sebep olabilecektir.

Bu hususu bir kenara koyduktan sonra gelelim kredi kullanacağınız miktara?

 Bu soru ise tamamen kredi kullandığınız kuruluşu ilgilendiren bir sorudur. Zira kredi kullanacağınız tarih itibariyle, taşınmazın ekspertiz değerinin yüzde kaçının size kredi olarak kullandıracağı, ilgili kurumun uhdesinde bir durumdur.

Zira Gayrimenkul Değerleme Uzmanının görevi evvela taşınmazın krediye uygun olup olmadığının tespiti, daha sonra ise taşınmazın “Pazar Değerini” takdir etmektir.

 

Kısa zamanda yeniden görüşmek dileğiyle..

Zatınıza hoşça bakın, sağlıcakla kalın.