KYK yurtlarında bu yıl ranza sistemine dönüldü, öğrenciler...

KYK yurtlarında bu yıl ranza sistemine dönüldü, öğrenciler tepkili

Üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşamaması için KYK yurtlarında bu yıl ranza sistemine dönüldü. Şanlıurfa’da daha önce bazalı, 3 kişilik odaların kapasitesi de 4 kişiye çıkarıldı. Odalarda yeni çalışma masası ve dolaplarla hareket alanının iyice kısıtlandığını belirten üniversite öğrencileri, “Oda içinde uçarak gezmemizi istiyorlar galiba” diyerek yeni uygulamaya tepkilerini dile getirdi.

27 Eylül 2022 - 09:26 - Güncelleme: 27 Eylül 2022 - 09:51

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, geçtiğimiz günlerde Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına başvuruların yüzde 80’inin karşılandığını açıkladı. Kasapoğlu, “Yıllık bazda en yüksek talebi almamış olmamıza rağmen birinci fazda tarihimizin en yüksek yerleştirme oranını gerçekleştirdik” derken, KYK yurtlarında odaların kapasitesini artırmak için bu yıl ranza sistemine dönüldü. Yeni uygulama pek çok öğrenciyi memnun etmedi. Odalara yatak eklenmesi ve ranza sistemine geçilmesinin ötesinde bir adım atılmaması odalarda fiziki alanları daraltılan öğrencilerin tepkisini çekti.

Şanlıurfa’da da daha önce bazalı, 3 kişilik odaların kapasitesi 4 kişiye çıkarıldı. Kentteki KYK yurdunda kalan öğrenciler yeni düzenlemeden oldukça rahatsız.

BİHA’nın konuştuğu öğrenciler, önceki haliyle dahi yetmeyen odaların kapasitelerinin artırılmasına tepki gösterdi.

 Kız öğrenci yurdunda kalan üniversite öğrencisi Esma, ranza sisteminin kendilerini memnun etmediğini belirterek, şunları söyledi:

“Üç kişilik odalarda dört kişi yaşamak zorunda kaldık. Geçen yıl ders çalışmak için odadan çıkmak zorunda değildik ama bu sene dördüncü kişinin çalışma masası ve dolabının odaya yerleştirilmesi ile alan daha da kısıtlı hale gelecek. Ranza sistemi zaten hiç rahat değil, bu sistemler üç dört yıl önce vardı. Şu anda gelişiyor ülke ama bizim yurt sistemi geçmişe doğru gidiyor. Yıl boyu nasıl olur bilmiyoruz. Okumak için geldik ama rahat bir ortamda değiliz.”

 ZEYNEP: ODA İÇİNDE UÇARAK GEZMEMİZİ İSTİYORLAR

Öğrencilerden Zeynep, 3 kişilik odada artık 4 kişi yaşamaya çalıştıklarını belirterek, hareket alanlarının kalmadığına vurgu yaptı. Zeynep, “Ranza sistemiyle 4 yatak oldu ama yatağımızda oturacak kadar bile alan yok. Oda içinde uçarak gezmemizi istiyorlar galiba. Ayrıca ders çalışmak için masa ve kitaplık hala 3 kişilik. Kıyafet dolabımız da eksik. Yani oda hâlâ 3 kişilik ama 4 kişi yaşamaya çalışıyoruz” dedi.

 AHMET: ÜST KATTAKİLER HEP ‘DÜŞER MİYİM’ ENDİŞESİYLE YATIYOR

Erkek öğrenci yurdunda kalan Ahmet, geçen sene ortamlarının daha rahat olduğunu ifade etti. “Ranza sistemi çok rahatsız edici” diyen Ahmet, “Ranzada yataklar tam yerleştirilmemiş, üst kattakiler hep ‘düşer miyim’ endişesi ile yatıyor. Yeni gelen kişiye dolap, komidin, çalışma masası, hiçbir şey ayarlanmamış. Eşyalarını yerleştirip bir düzene geçemiyor haliyle” diye konuştu.

 SİNAN: ÜSTTE YATILMASI AYRI ALTTA YATILMASI AYRI BİR DERT

Üniversite öğrencilerinden Sinan, ranza sistemine geçilmesiyle odadaki alanın kısıtlandığını kaydetti. Sinan, sözlerine şöyle devam etti:

“Henüz dördüncü kişinin dolabı ve çalışma masası gelmedi. Onlar da odaya yerleştirdiği zaman odadaki yaşam ve hareket alanı kişi sayısıyla ters orantılı bir şekilde gelişim gösterecek. Ranzalar, bazalar kadar rahat değil. Üstte yatılması ayrı altta yatılması ayrı bir dert. Üst katta yatan kişinin devamlı inip çıkma durumu oluyor ve düşme korkusu oluyor. Alt katta yatmaksa çok fazla boğucu oluyor. Yurt kapasitesini bu şekilde değil de daha farklı bir şekilde arttırabilirlerdi. 3 kişilik planlamış odanın 4 kişiye çıkarılması odanın kapasitesine aykırı”.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda