Kültür Bakanı Ersoy’un favorisi Urfa Arkeoloji Müzesi

Kültür Bakanı Ersoy'un favorisi Urfa Arkeoloji Müzesi

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Şanlıurfa’da Arkeoloji Müzesi’nin en favori müzesi olduğunu kaydetti.

12 Ekim 2021 - 10:40 - Güncelleme: 12 Ekim 2021 - 10:42

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, en gözde müzesinin Şanlıurfa’daki Arkeoloji Müzesi olduğunu söyledi.

Bakan Ersoy, Sabah gazetesine verdiği röportajda geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan Şanlıurfa’da Taş Tepeler projesinin önemini anlattı.

Taş Tepeler çalışmasının Türkiye’de şimdiye kadar yapılmış en büyük arkeoloji projesi olduğuna dikkati çeken Ersoy, ''Göbekli Tepe tek değil onun gibi 11 tane daha tepe tespit ettik, arkeolojik çalışmaları başlattık; tepelerin sayısı 12 ile de sınırlı kalmayacak gibi görünüyor” dedi.

“EN FAVORİ MÜZEM URFA ARKEOLOJİ MÜZESİ”

Bakan Ersoy, hedeflerinin dünyada buradaki farkındalığı en iyi şekilde yaratmak olduğunu belirterek, projeye dünya basınından çok büyük ilgi bulunduğunu kaydetti. Uluslararası çok sayıda üniversiteyle birlikte hareket ettiklerini vurgulayan Ersoy, sözlerini söyle sürdürdü:

“Sekiz ayrı ülkeden on iki yabancı kuruluş projeye dahil oldu. Birçoğu da dahil olmak istiyor, biz de dahil olmak isteyen herkesi kabul ediyoruz çünkü bu Türkiye'de şimdiye kadar yapılmış en büyük arkeoloji projesi. Mısır için piramitler neyse Urfa'da bulunan Taş Tepeler aynı anlama gelecek. Bu bağlamda da favori müzeniz neresi olur derseniz Urfa Arkeoloji Müzesi diyebilirim.”

Bakan Nuri Ersoy, Taş Tepeler projesinin geçen ayki tanıtımında yapılan şu ifadeleri kullanmıştı:

“2018’de UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Göbeklitepe tüm tarihi bilgileri güncelledi. Biz ona ‘Tarihin Sıfır Noktası’ dedik. Şimdi o noktayı daha derine ve muhtemeldir ki çok daha geriye çekeceğiz. Çünkü Göbeklitepe tek ve yalnız değildir. Projemiz kapsamında gerçekleştirilecek 12 kazı çalışması ile Şanlıurfa’nın sözcülüğünde, Anadolu’nun insanlık tarihine yaptığı katkının bilinmeyen hikayelerine tercüman olacağız. Bu proje çerçevesinde, iki bölgede sürdürülen yüzey araştırmalarıyla yeni yerleşim yerleri tespit edildi. Halen Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğü olmak üzere 7 alanda arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülüyor. Tabi bu sayı 12 ama bu sayıyı 20’nin üzerine çıkaracağız.”


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...