KPSS adayları sınava nasıl hazırlanmalı?

KPSS adayları sınava nasıl hazırlanmalı?

Soruların sızdırıldığı iddiasıyla iptal edilen 2022-KPSS Lisans Sınavı, 18 Eylül’de yeniden yapılmasına karar verildi. 1 milyon 500 bin kişiye aşkın öğrenci, yaşanan olaylardan dolayı ne yapacağını, sınava nasıl hazırlanacağı konusunda belirsizlikler yaşıyor idi. Sınavla ilgili adayların nasıl çalışacağı, nelere dikkat etmeleri hususunda Şanlıurfa Beyaz Kalem Akademi Kurucusu Mehmet Amaç, önemli tavsiyelerde bulundu.

09 Ağustos 2022 - 08:28 - Güncelleme: 09 Ağustos 2022 - 09:18

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 31 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şaibeli sorular nedeniyle iptal edilmişti. Bir yayın evinin sınav öncesindeki deneme soruları ile sınavda çıkan benzer veya aynı soruların çıkması sosyal medyada gündem olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimatıyla Devlet Denetleme Kurumu (DDK) tarafından sınav incelemeye alındı. Yapılan değerlendirmelerin ardından sınavın iptali kararı alınmıştı. Bir yıl boyunca sınava çalışan öğrencilerin çoğu tedirgin olup karamsarlığa düşmüştü. Öğrenciler, bundan sonraki süreçte ne yapacağı konusunda kararsız kaldı. ÖSYM, iptal edilen KPSS’nin 18 Eylül’de yeniden yapılmasına karar verdi.

BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Beyaz Kalem Akademi Kurucusu Mehmet Amaç, öğrencilerin karamsarlığa kapılmayarak sınava hazırlanmaları gerektiğini, sınavın hızlı kararla iptal edilmesinin sınava giren öğrenciler açısından çok olumlu bir durum olduğunu söyledi. Bu sayede öğrencilerin daha adil ve güvenilir bir sınava gireceklerine vurgu yapan Amaç, “Sınavın iptal durumu öğrencilerin işine yarayacaktır. Adil ve güvenilir bir sınav olacaktır. O yüzden morallerinin bozmamaları aksine iyi olmaları lazım” ifadesini kullandı.

AMAÇ: SINAVIN İPTAL OLMASI DOĞRU BİR KARAR

KPSS sınavına hazırlanan öğrencilerin emek ve aylarca çaba gösterdiğini vurgulayan Amaç, sınav iptalinin doğru bir karar olduğunu aktardı.

Amaç, şunları söyledi:

“Sınavın iptal edilmesi doğru ve yerinde bir karar. Bu işe emek vermiş aylarca gece gündüz demeden çalışan öğreniciler vardı. Tüm yıl boyunca ders aldılar, çalışma salonlarında ders çalıştılar, denemelere girdiler, fakat bu öğrenciler bu emeği verirken bir yandan da soru sızıntısı iddiaları vardı. Soru sızdırılmışsa, birileri tarafından alınıp kendi öğrencilerine servis edilmişse bu büyük bir haksızlıktır. Sınavın iptali yerinde bir karar olmuştur. Bu zaman diliminde öğrencilerin sınav sürecini iyi değerlendirmeleri lazım.”

“EKSİK KONULARI GİDERMEK İÇİN FIRSAT”

Tüm KPSS adaylarının da bu süreci çok iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Amaç, “Sınav 18 Eylül’de yapılacak. Bu süreç iyi bir zaman var. Kurum olarak biz bu süreçte öğrencilere ekstradan kurslar denemeler çalışma salonları yapıyoruz ama kursa gelemeyen evden çalışan kütüphaneden çalışanlar için tavsiyemiz geçmişe bakıp sınavdan korkmamaları lazım. Sınavın iptal olmasına bakmamalılar.

Sınava hazırlandığı süreçteki gibi devam etmesi o bilgileri koruması ve yenilerini eklemek için bir an önce tekrardan çalışmaya başlamalılar. Onlar için yıl içinde eksik bırakıp tamamlayamadıkları konuları pekiştirmeleri için büyük bir fırsat. Sınava çalıştıkları süreçte de öğrenciler konularını bitirip deneme çözme ağırlıklı ilerliyorlarsa böyle devam etmelerini öneririm. Tekrardan konu çalışarak sadece tekrar yapmaları kendileri açısından sağlıklı olmaz. Bir an bile dersi bırakmayıp güzel bir çalışma programıyla ders çalışmaya devam etmeliler” ifadesini kullandı.

“KOLAY VE İYİ BİR SINAV OLACAKTIR”

İptal edilen sınavın güvensiz ve geçerliliğinin olmayışı, tekrarlanacak KPSS sınav sorularında büyük bir etki sağlayacağını, sınavın kolay ve iyi olacağını söyleyen Amaç, “Sınav sorularını hazırlayan komisyon dışarıyla bir bağlantısı var iddialarda öyle. Sınav aslında kapsam geçerliliği ve güvenirliliği olmayan bir sınavdı. Dolayısıyla daha zor bir sınavdı. Bu süreçte de değişen soru komisyonu buna dikkat edecektir. Sınavında geçerliliği ve güvenilirliği yüksek olacaktır. Yani öğrencilerin çalışmalarına yönelik bir sınav olacağı için daha kolay ve daha iyi bir sınav olacaktır. Ders konusunda çok tekrar derslerine girmeden tekrar yapabilirler ama bunu sınava kadar yapmaları onlara zarar verecektir. Kısa bir tekrar ama süreç diyelim ki 4 aylık bir süreç ise 5’te 1’ini konu tekrarına diğer kısmını da deneme ve soru çözmeye bırakmalılar. Konu çalışarak sürekli tekrar yaparak akıllarını karıştırmaları onların zararlarına olur” dedi.

“AİLEDEN DESTEK ŞART”

Sınav sürecinde ailelerinde desteğinin önemli olduğunu vurgulayan Amaç, “Bu süreçte ailelere pek çok şey düşüyor. Aileler bu konuda öğrenciye destek vermeliler. Elini taşın altına koyması lazım. Öğrencilerinin yanında durması lazım. Onlara destek olması lazım. Öğrencilerinde bu iptal durumuna üzülüp ders çalışmayı bırakmaması gerekiyor. Çünkü bu iptal durumu onların işine yarayacaktır. Adil ve güvenilir bir sınav olacaktır. O yüzden morallerinin bozmamaları aksine iyi olmaları lazım. Bu sınav ertelemesinin atama takvimini de çok etkilemeyeceğini, inşallah genel seçimler öncesinde adayların 2022 KPSS puanlarıyla atanabileceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...