İnme merkezi hastalara şifa oluyor

İnme merkezi hastalara şifa oluyor

Beyin damarlarının aniden tıkanıp oksijensiz kalmasıyla ortaya çıkan ‘inme’ nedeniyle hastalarda geçici ve kalıcı hasarlar oluşuyor. Şanlıurfa’daki İnme Merkezi ise hastaların yüzde seksenini sağlığına kavuşturuyor.

19 Eylül 2022 - 12:30 - Güncelleme: 19 Eylül 2022 - 15:41

İstatistiklere göre beyine giden kan akışının azalması veya kesintiye uğraması halinde gerçekleşen “inme” nedeniyle her 14 dakikada bir hasta hayatını kaybetmekte. Ölümle sonuçlanmasa bile inme geçiren hastalarda geçici ve kalıcı hasarlar oluşuyor.

İnmede ilk 6 saat önemli, tedavide ilk 6 saatin öneminin büyük olduğuna dikkat çeken Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzman Zeynal Tunç, “Girişimsel Nöro radyoloji beyin damar tıkanıklığında erken saatlerde tedavi çok önemli. Eğer bu sürede tedavi etmezsek hastaların felç kalma ve ölme riski çok artıyor. O yüzden hastaları erken sürede tedavi etmek lazım. İlk 6 saat içerisinde hastaların bu işleme yetişmesi lazım” dedi.

TAHTABAŞI: HASTALAR TAMAMEN SAĞLIĞINA KAVUŞUYOR

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Tahtabaşı ise,  “Özellikle damar tıkanıklığı olan inme hastalarında ilk 6 saat içerisinde hastalar ekibimizin kontrolünde toplardamardan pıhtı eritici tedavi veriliyor. Buna cevap verilmezse, aynı kalp anjiyosunda olduğu gibi kasıktan girilerek beyine kadar kateter denilen sistemlerle ilerlenip beyindeki pıhtı ya eritilerek ya emilerek ya da özel pıhtı çekici sistemlerle alınarak hastaların beyin damarları açılıyor ve hastaların tamamen sağlığına kavuşması sağlanıyor” ifadesini kullandı.

 

KAYA: HASTALARDA EN ÖNEMLİ ŞEY ERKEN TEDAVİDİR
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Girişimsel Radyoloji Dr. Öğretim Üyesi Veysel Kaya da, “Beyin damar tanıklığı bulunan hastalarda en önemli şey erken tedavidir. Hastanın hastaneye en yakın sürede ulaşması burada da ilk ve en önemli görev bence hasta yakınına düşmektedir. Yani bir tarafında tutmamazlık, konuşamama, yüzünde gözünde kalma, bayılma gibi şikâyetleri bulunan hastaların hasta yakınları tarafından acile en kısa sürede götürülmesi bu tedavinin ilk ve en önemli basamağıdır.

Bu ekip tarafından kapalı yöntemle dediğimiz kasıktan bir iğne deliğinden anjiyografi ile kapalı damarları açılmaktadır. Beyin kanaması bulunan beyin baloncuğu bulunan hastalarda da ciddi bir şekilde başarılı tedaviler tarafımızca yaklaşık 1,5 senedir burada yapılmaktadır. Şahdamarı rahatsızlığı bulunan hastalara da girişimsel Nöro radyoloji yani beyin, beyin kısmını ilgilendiren bütün işlemler bu ekip tarafından başarılı bir şekilde Urfa’da yapılmaktadır” diye konuştu.

DELİCE: HEM İNME HASTASI HEM ANEVRİZMA HASTASI ŞİFA BULDU

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Âdem Delice, “İki buçuk yıldır inme hastalarının kanama hastaları anevrizmaya bağlı kanama, hastalarının diğer illere muhtaç olmamasını ve bu süre zarfında tedavilerinin bizim hastanemiz de görmesini sağlamak ve yoğun bakım şartında takiplerini yerine getirmekte kendimize bir artı görev addetmişiz ve bunu burada uyguluyoruz. Birçok hem inme hastası hem anevrizma hastası bu ekip sayesinde şifa buldu ve sağlıklarına kavuştu. Tabi bu bir ekip işi sadece bir nörologla bir radyologla olacak iş değil. Biz bu işleri bir uyum içerisinde yapıyoruz. Bu konudaki en yüksek hıza ulaşmak içinde elimizden geleni yapıyoruz. Bu ekibe ben teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...