Şanlıurfa'da eğitim ve sağlık paneli düzenlendi

Şanlıurfa’da kamu, özel ve üniversite hastanelerinde görev yapan yüzlerce ebenin katılımıyla eğitim ve sağlık paneli düzenlendi.


Şanlıurfa'da eğitim ve sağlık paneli düzenlendi

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Şanlıurfa’da  kamu hastaneleri, özel hastaneler ve üniversite hastanelerinden görev yapan 400 ebeye üç günlük eğitim verildi.

Bu kapsamda ebelere, ilaçsız ağrı azaltma yöntemleri, doğumda doğru bilinen yanlışlar, yenidoğan bebeğin ilk bakımı, gebeyi ilk karşılama, doğuma hazırlık ve doğumda gebe kaygısının giderilmesi, anne sütü ve yenidoğan beslenmesi, doğum sonrası kanamada gebeye yaklaşım konularında eğitimler verildi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, amaçlarının bebeğe eli değen tüm sağlık personeline eğitim vermek olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

 “Türkiye'nin değişik ve güzide üniversitelerinden otör hocalarımızın eğitici olarak eğitimlere katılması Eğitime ayrı bir kalite katıyor. Bu vesile ile ilimizde ki eğitimcilerimizde bu eğitimlerden faydalanmış oluyor. Bir müddet sonra Kendi eğitimcilerimiz ilimizdeki sağlık personelini eğiteceklerdir.

Her kadının üreme sağlığı kapsamında gebelik, doğum, doğum sonu ve yenidoğan bakımı konusunda yeterli eğitim ve bilgi alma hakkı vardır. Anne adayını gebelik döneminde bilgilendirmek bir annelik hakkı olarak değerlendirilmelidir. Bireyin en temel hakkı olan sağlıklı yaşam hakkını doğumdan itibaren sağlayan ebelerimiz, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası anne ve bebek bakımını üstlenerek, son derece önemli bir görevi ifa etmektedirler.

Annelerin hem kendi sağlıkları hem de çocuk gelişimi konularında bilinçlenmelerine vesile olan ebelerimiz, bu yönleriyle toplum sağlığı açısından da son derece büyük bir sorumluluk üstlenmektedirler. Ben il içerisinden ve il dışından eğitime katılan tüm hocalara ve eğitime katılan salonu dolduran ebelerimizin her birine ayrı ayrı teşekkür ediyorum ”

Eğitimlere, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği işbirliği ile Prof. Dr. Erdal Sak,  Prof. Dr. Neşe Gülhilali, Dr. Hacer Uyanıkoğlu, Uzm. Dr. Alev Esercan, Doç. Dr. Mert Ulaş Barut, Uzm. Dr. İsmail Demir, Uzm. Dr. Sibel Gürbüz, İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesinde görevli Prof. Dr. Serdar Cömert, Konya İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Ebe Leyla Pamuk ve Konya Şehir Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Beyza Özcan katıldı.