Urfa'daki konuşmasına soruşturma açılan Celal Şengör, ifade verdi

23 Mayıs'ta Fatih Altaylı'nın Harran'da sunduğu "Teke Tek Bilim" programında yaptığı konuşması nedeniyle hakkında dini değerleri aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Prof. Dr. Celal Şengör bugün İstanbul Adliyesi'ne giderek ifade verdi.


Urfa'daki konuşmasına soruşturma açılan Celal Şengör, ifade verdi

23 Mayıs'ta Fatih Altaylı'nın sunduğu "Teke Tek Bilim" programına konuk olarak Celal Şengör, Akademisyen Ahmet Arslan ve Harran'daki Kazı Başkanı Mehmet Önal katıldı. Program Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde çekildi. Programındaki sözleri nedeniyle tartışmalara neden olan ve hakkında "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlere alenen aşağılama" suçlamasıyla soruşturma açılan Prof. Dr. Şengör, bugün adliyeye giderek ifade verdi.

CELAL ÜLGEN: BİLİM YARGILANIYOR

Avukat Celal Ülgen, "Celal Şengör değil, bilim yargılanıyor. Bilimsel bir gerçeği bir bilim programında deklare etmiş olmaktan dolayı yargıç karşısına ya da savcı karşısına bir bilim adamının çıkarılması bilimin yargılanması demektir. Oysaki bilimin yargılanmasını ortaçağda bırakmıştık" dedi.

CELAL ŞENGÖR İFADE VERDİ

Prof. Dr. Şengör, soruşturma kapsamında Cumhuriyet savcısına ifade verdikten sonra buradan ayrıldı.

Şengör'ün avukatı Celal Ülgen ise "Açıklamasının tamamen bilimsel olarak söylendiğini bu konuda suç işleme kastı olmadığı gibi, aynı zamanda halkın bir kısmının inandığı değerlerini aşağılama kastı olmadığını, bilim tarihçisi olduğunu, bilim ve dinin zaman zaman birbiriyle çelişebildiğini, ama bir bilim tarihçisinin de her zaman bilimsel doğruları söyleme görevi olduğunu ve bir suç işlemediğini dile getirdi" şeklinde konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca 23 Mayıs'ta bir televizyon kanalındaki ifadeleri nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığının suç duyurusu üzerine Şengör hakkında "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçundan soruşturma başlatılmıştı.

PROF. DR. ŞENGÖR NE DEMİŞTİ?

Kazı Başkanı Önal, Hz. İbrahim'in Harran'da yaşadığını belirterek, "Burası Hz. İbrahim'in yaşadığı yer. 75 yaşına kadar burada yaşıyor. Kutsal kitaplar Harran'ı işaret ediyor" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Şengör ise, "Ben bunun saptamasını yapayım, o masal. Hocam masal o. Bunların hepsi masal. İbrahim diye bir adamın yaşadığı malum değil" dedi. Program sunucusu Fatih Altaylı'nın "İstersen Celal sen bu konuya hiç girme" uyarısına rağmen  "Hayır ama bu önemli" diye yanıt veren Prof. Dr. Şengör, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün bu söylenen kişiler tarihte yok. Bunların hepsi o 3 tane kutsal kitap denilen, Suriye din geleneği, Mezopotamya din geleneğinden türemiş bir yan branştır. Musa peygambere bakıyorsun, adamı da tarih bilmiyor, yok öyle birisi. Musevilerin kitabındaki Mısır'dan çıkış olayı da yok. Hocamın söyledikleri tamamen menkıbevi. Belge yok."