Coşkun, Soma maden faciasında ölenleri unutmadı

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, Soma’da meydana gelen maden faciasının yıl dönümünde andı. Coşkun, “Gerekçesi ne olursa olsun, bu davaların bir an önce sonuçlandırılmasını ve ailelerin mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” dedi.


Coşkun, Soma maden faciasında ölenleri unutmadı

Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçi, 8’nci yıl dönümünde andı.

Faciada kaybedilen emekçilerin acısı hafızalarda tazeliğini koruduğuna vurgu yapan Coşkun, “ Başta Soma olmak üzere, Zonguldak, Ermenek ve Siirt maden kazaları ile iş kazalarında vefat eden emekçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet; ailelerine, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Ülkemizin, emekçilerimizin ve ailelerimizin bir daha böylesi elim acıları yaşamamasını temenni ediyoruz.

Bir insanın ölümüne doğrudan veya dolaylı olarak yol açmak insanlığa karşı işlenmiş bir cürümdür. İnsan canının korunamadığı, ihmale kurban verildiği bir vasatta diğer bütün veriler arızidir. Bu çerçevede güvencesiz, sendikasız çalıştırma, taşeronlaşma gibi sorunların çözülmesi hem emekçilerin maaş ve sosyal haklarının garanti altına alınması hem de can güvenliğinin sağlanması açısından elzemdir” dedi.

 

"YASALAR UYGULANDIKLARI ÖLÇÜDE SONUÇ VERİR

Madencilik alanında yapılan yasal düzenlemeleri olumlu bulduklarını belirten Coşkun, “Hayatı ahlak, vicdan veya merhamet kadar yasalar da düzenler. Soma faciasından sonra madencilik alanında yapılan yasal düzenlemeleri olumlu buluyoruz. Bununla birlikte yasalar uygulandıkları ölçüde sonuç verir. Bu çerçevede denetimlerde işverenden önce insan sağlığının ve can güvenliğinin temel alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz. Önce insan demeliyiz.

Memur-Sen ve Eğitim -Bir-Sen olarak şunu da vurgulamak isteriz; Soma’da şehit verdiğimiz emekçilerin ailelerinden bir kısmının hala tazminat alamadığına ilişkin iddialar medyaya yansımıştır. Üzerinden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen tazminat davalarının sonuçlandırılmamış olması ve ailelerin bir kez daha mağdur edilmesi kabul edilemez. Gerekçesi ne olursa olsun, bu davaların bir an önce sonuçlandırılmasını ve ailelerin mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz.

Manisa Soma’da yerin altında şehadete eren madencilerimiz başta olmak üzere işini yaparken kaybettiğimiz tüm emekçileri rahmetle anıyor, ailelerine sabır diliyoruz” ifadelerini kullandı.