Göbeklitepe Örenyeri Avrupa’da finalde

Göbeklitepe Örenyeri Avrupa'da finalde

Avrupa Konseyi himayesindeki European Museum Forum tarafından düzenlenen Avrupa Yılın Müzesi Ödülü 2022 için Türkiye’den 3 müzenin finale kaldığı açıklandı.

12 Aralık 2021 - 10:32 - Güncelleme: 12 Aralık 2021 - 11:48

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Avrupa Konseyi himayesindeki 'European Museum Forum' tarafından düzenlenen 'Avrupa Yılın Müzesi Ödülü 2022' için Türkiye'den 3 müzenin finale kaldığını duyurdu.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Daire Başkanı Bülent Gönültaş, finale kalan müzelerle ilgili süreçte, sunumlar ve ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Gönültaş, Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nün her yıl verilen bir ödül olduğunu ve 2022 ödülü için Türkiye’den 2018 yılında ziyarete açılan Göbeklitepe Örenyeri, 2019 yılında ziyarete açılan Van Müzesi ve 2020 yılında ziyarete açılan Tunceli müzeleri için yaz aylarında başvuru yapıldığını söyledi.


Avrupa'nın diğer müzelerinin başvurduğu ödül için European Museum Forum'da 3 yetkilinin Ağustos-Eylül aylarında müzeleri ziyaret ettiğini anlatan Gönültaş, şunları söyledi:


"Kendi prosedürlerine göre tespit ve gözlemlerini yapıp döndüler. Kasım ayı sonlarına doğru başvuru yapan müzelerin kriterleri karşılayıp karşılamadığına dair toplantılar sonunda karşıladıkları belirlenen müzeler finale kaldı. Bizim üç müzemiz de finale kaldı. Henüz resmi açıklama yapılmadı ama edindiğimiz bilgiye göre Avrupa genelinde 60 dolayında müzenin finale kaldığını biliyoruz."


Finale kalan Göbeklitepe, Van ve Tunceli müzeleri için gelecek yıl 4-7 Mayıs'ta Estonya'da düzenlenecek törende sunum yapacaklarını açıklayan Gönültaş, finale kalan bütün müzelerin burada sunumlarını yapacakları ve sonucun karara bağlanacağını söyledi.

DAHA ÖNCE BİRÇOK MÜZE ÖDÜL KAZANMIŞTI

Türkiye'den daha önce Avrupa Yılın Müzesi Ödülü'nü 1977'de Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 2014 yılında ise Masumiyet Müzesi kazanmıştı. Alt kategorilerde ise Troya Müzesi, Antalya Müzesi, Eskişehir Odunpazarı Modern Müze ve Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi’nin de bulunduğu 8 müze ödül kazandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...