Faruk Çelik’ten gıdada zayiat ve israf uyarısı

Faruk Çelik'ten gıdada zayiat ve israf uyarısı

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve eski AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, gıda güvenliği konusunda üretimin sürekliliğine dikkati çekerek “Halen ekimi yapılıp da bu yıl hasat edilecek ürün neredeyse kalmadı. Yapılacak şey, hasat-nakliye-pazar-ev eksenindeki zayiat ve israfın önlenmesidir” açıklamasında bulundu.

13 Haziran 2022 - 09:54 - Güncelleme: 13 Haziran 2022 - 09:57

Son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan artışlar toplumun her kesimini yakından etkilerken, özellikle girdi maliyetlerinin yükselmesi çiftçilik yapanları üretimden uzaklaştırıyor. Türkiye’de çiftçi sayısının azaldığı da resmi istatistiklere yansımış durumda.

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve eski AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, gıdada üretimdeki sürekliliğin önemine dikkati çekti. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Çelik, halen ekimi yapılıp da bu yıl hasat edilecek ürünün neredeyse kalmadığını kaydetti. Çelik, bu noktada yapılacak olanı "hasat-nakliye-pazar-ev ekseninde zayiatın ve israfın önlenmesi" şeklinde açıkladı.

Faruk Çelik, paylaşımına şu ifadeleri kullandı:

"1-Gıda güvenliği konusunda kesin çözüm elbette üretimin sürekliliği ve artmasıdır. Halen ekimi yapılıp da bu yıl hasat edilecek ürün neredeyse kalmadı. Yapılacak şey, hasat-nakliye-pazar-ev eksenindeki zayiat ve israfın önlenmesidir. Sağlıklı depolama, doğru nakil ve tüketim.

2- Ülkemizde her yıl 170 milyon tonluk üretim için girdi kullanılıyor. Ne yazık ki üretimde bunun yüzde 30’u kayboluyor. Bu nedenle üretimimiz 120 milyon ton civarında kalıyor. Sofraya gelene kadar nakliye-pazar-paket-evde ki kayıplardan sonra 90 milyon ton iniyor. Bu da 80 milyon ton kayıp demektir.

3-Çözüm; ekimden-hasada bilinçli, az girdi-az kayıpla üretmek. Lisanlı depoculuğun ürün desenini genişletmek. Soğan-patates gibi kayıp oranı yüksek ürünlere çözüm üretmek paket ve sunum standartlarını yükseltmek. Bilelim ki ürettiğimiz kadar israf ederek gıda güvenliği sağlanamaz".

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda