Esercan: "Erken teşhis hayat kurtarır"

Esercan: "Erken teşhis hayat kurtarır"

Rahim ağzı (serviks) kanserini önlemek için uyarılarda bulunan Op. Dr. Alev Esercan, her 5 yılda bir kontrollere gidilmesini önerdi.

12 Ocak 2022 - 11:10 - Güncelleme: 12 Ocak 2022 - 11:14

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Alev Esercan, “Rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı" nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin tarama testiyle önleminin mümkün olduğunu dile getirerek tüm kadınları test yapmaya davet etti.

Rahim ağzı  kanserinin kadınlarda görülen kanserlerin arasında en sinsi olanlarından biri olduğunu belirten Opr. Dr. Esercan,  “Çaresiz bir hastalık değildir. Tüm dünyanın ülkemizi gururla izlediği bir tarama programımız var. Erken teşhis hayat kurtarır diyoruz. Rahim ağzı kanseri aşısı olan bir kanser türüdür. Hpv aşısı ile bu kanseri hiç başlamadan önlenebildiği, erken taramalar ve düzenli kontroller ile bu kanser hastalığı erkenden teşhis edilerek kanser olmadan erken tanı konulmaktadır” ifadesini kullandı.

“5 YILDA BİR TARAMA”

Belli bir yaştan sonra 5 yılda bir kontrol yapılması gerektiğini belirten Esercan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"30 yaşından itibaren 5 yılda bir tarama yapılması gerekmektedir. Smear tahlili ve Hpv tahlili ile tarama programına girmiş olunmaktadır. Herhangi bir belirti saptandığında erkenden bu tarama ile farkına varılarak erken teşhis konulmaktadır. 30 yaş üstü kadınlarımızın bu tarama programını hastanelerimizde ve Aile Sağlığı merkezlerimizde ücretsiz olarak yaptırabilirler.”

Opr. Dr. Alev Esercan, rahim ağzı kanserini engellemek için mutlaka hastane ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz tarama programına girerek erken teşhisle hastalığa yakalanma riskinin ortadan kaldırılabileceğini kaydetti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...