112 personellerine "Hastane Öncesi Obstetrik Aciller...

112 personellerine "Hastane Öncesi Obstetrik Aciller Eğitimi" verildi

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı Eğitim Birimi tarafından sağlık personellerine “Hastane Öncesi Obstetrik Aciller Eğitimi” gerçekleştirildi.

02 Şubat 2023 - 13:52 - Güncelleme: 02 Şubat 2023 - 14:24

Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde görevli sağlık personelinin; ambulansta sağlıklı doğum eylemini gerçekleştirebilmesi, yenidoğan bebeğin ilk bakımı ile bebek ve gebelerin sağlık durumu kritik olması halinde daha donanımlı merkezlere taşınırken yapacakları bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi amacıyla 112 ambulanslarda görevli personele eğitim verildi.

Şanlıurfa Acil Sağlık Hizmetleri personeli Paramedik Kübra Toprak, tarafından yapılan eğitimde sağlık personelinin becerilerini geliştirmek ve ekiplerin acil durumlara hazırlanmalarını sağlamak için yapılan ve 2 gün süren simülasyon eğitiminde katılımcılara “Maternal Mortalite, Maternal Resüsitasyon, Gebelikte Maternal Adaptasyon, Gebelik ve Hipertansif Bozukluklar, Doğum Eyleminin Tanısı ve Evreleri, Anormal Gelişler, Gebelik ve Doğum Sonrasında Görülen Kanamalar, Gebelik ve Doğum Sonrası Dönemde Ateş ve Senkop, Gebelik Dispne ve Göğüs Ağrısı, Gebelik ve Postpartum Dönemde Baş Ağrısı, Hastane Öncesinde Gerçekleşen Doğumların Bildirilmesi, Yenidoğanın İlk Bakımı ve Yenidoğanın Resüsitasyonu” konularında bilgiler verildi.

Toprak şu ifadeleri kullandı:

 “Anne ölümü, kadının gebeliği sırasında veya gebeliğinin sonlanmasını takiben 42. Gün içerisinde gebeliğin süresi veya yerinden bağımsız olarak gebelikle ilişkili veyahut gebelikle ilişkili olmayan olarak ölmesi durumudur. Doğrudan anne ölümünde direk olarak doğum sonrası görülen kanamalar fetüsle ilgili olan kanamalar, plasentayla ilgili olan kanamalar durumlar direkt olarak anne ölümünden bahsedebiliriz. Fakat daha önceden birkaç rahatsızlığı varsa annenin bunlardan dolayı da anne ölümünden bahsedebiliriz. Anne ölümünün nedenlerinin en başında kanama geliyor. Özellikle doğum sonrası Postpartum kanama anne ölümlerinin en sık görüldüğü yer. Daha sonrasında en çok var olan hastalıklar tetikliyor. Var olan hastalıklarda gebelik durumunu ağırlaştırıyor. Ağırlaştırdığı içinde var olan hastalıklar ikinci sıraya geliyor. Üçüncüsü ise Hipertansif bozukluklar, Eklampsi, preeklampsi tanısı olan bir kadında nöbetlerin (konvülsiyonlar) başlangıcıdır. Preeklampsi, yüksek tansiyon ve idrarda büyük miktarda protein veya diğer organ işlev bozukluğu olan bir gebelik bozukluğudur. Başlangıcı doğumdan önce, doğum sırasında veya doğumdan sonra olabilir. Daha sonrasında enfeksiyon vb.”

Obstetrik aciller, gebelikte veya doğumda anne ve çocuğun sağlığını tehdit eden gebelikle ilgili durum olduğunu bu tür acil durumların her zaman meydana gelebileceğini hem anne hem de yenidoğan bebek için sınırlı bir zamanda uygun müdahalenin önemli olduğunu ifade ederek “Eğitimdeki asıl amaç hem bilgileri taze tutmak hem de personelimize güvenli bir ortamda, bireysel becerilerini geliştirilip, bilgi ve tutumlarını bütünleştirerek uygulamaları tekrar etme olanağı sağlamaktır” dedi. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...