Şanlıurfa'da seçim atmosferi...
Nesih ÇELİK

Nesih ÇELİK

Şanlıurfa'da seçim atmosferi...

18 Haziran 2018 - 17:04

            Şanlıurfalılar, Ramazan orucunun yaz aylarına denk gelmesine rağmen bir önceki yıllara kıyasla daha serin ve daha rahat geçirdi. Seçim çalışmalarının Ramazan ayına denk gelmesi siyasiler için de iyi bir fırsat ve uygun bir zemin sağlamış olmalı ki siyasi partilerin adaylarıyla, belediyelerin ve STK'ların öncülüğünde şehrin çoğu alanında yapılan etkinlikler, toplantılar ve iftar sofraları yoğun katılımlarla ve dolu dolu geçmesini sağladı. Seçimlere günler kala siyasetçiler  yoğunlaşan esnaf ve hane ziyaretleri çoğu kesim tarafından hoş karşılansa bile, kimilerinde orucunda etkisiyle tepki ile karşılanabiliyordu. Tabi herkesin desteğini beklemek, memnun etmek zor olsa da halkla tanışmak, dinlemek, hasbihal etmek ve bizi birleştiren gönül köprülerini kurmak önemli görülür Şanlıurfa'da.

            Şehrimizde yapılan ve yapılacak olan projeler, her ne kadar eleştirilse de tartışılsa da özellikle belediyelerimiz, bazı konularda gerçekten ciddi projeler ve önemli adımlar atmaktadır. Bunların, halk nezdinde teveccühünü ve tepkilerini de iyi ölçmeye, önemsemeye başladılar. Benim şahsen çok önemsediğim ve etkileşim kurduğum alan ise ciddi bir potansiyeli içinde barındıran sosyal medya alanıdır. Buradan seçilen etkileşim alanlarıyla, tüm kurumlarla ve görevlilerle, vatandaşa bilgilendirme yapılıyor ve ilgili kurumların projelerini, etkinliklerini daha fazla kişiye daha kolay tanıtma imkanı sağlıyor ve buradan sorulara, yorumlara, eleştirilere ve eksikliklere cevaplar verebilmeleri, çözüm üreterek vatandaşla etkileşimde bulunmalarını takdir ediyorum. Artık ciddi bir platform olan sosyal medyayı  başta Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Eyyübiye Belediyesi ve Haliliye Belediyesi etkili bir şekilde kullanmaktadır. Son zamanlarda diğer ilçe belediyeleri de bu alanda kendini göstermeye başladı.

            Ramazanın son günlerinde bayram hazırlığı yapan Şanlıurfalıların tatlı telaşı ve hazırlıkları devam ederken ne yazık ki bayram arifesinde Hakkari Çukurca'da şehit olan asker hemşerimiz Abdülselam Halat'ın haberi ve ardından Suruç'ta seçim çalışmalarında meydana gelen sözlü tartışmanın büyüyerek kavgaya dönüşmesi ve ölümlerin yaşanması Urfa halkını derinden üzmüş ve bayramı buruk bir şekilde geçirmesine sebep olmuştur.

            Son zamanlarda siyasetin her alana girdiğini, konuşulduğunu görüyorsunuz. Siyaset; iş hayatı, arkadaş ortamları ve aile içerisinde bile tartışmalara sebebiyet veriyor ne yazık ki. Öyle ki, misafirperverliğiyle bilinen insanlarımızın kendi siyasi düşüncesine paydaş olmayan yakın çevresi ile bile aynı ortamı paylaşmaktan imtina ettiğini, davetine icabet etmekte tereddüt etiğini fark etmişsinizdir. Umarız bu kaygı verici durum seçimlerin sonuçlanmasıyla yerini karşılıklı anlayışa, tahammüle, dostluğa ve kardeşliğe bırakır.

            Şehrimizde partilerin listesi çok konuşuldu, tartışıldı. Muhtemelen seçim bittikten sonra da tartışılmaya devam edecektir. Şu bir gerçek ki; yerelde ve ülke genelinde, bu seçimin kaderini belirleyecek olan tek parti HDP görünüyor. HDP'nin halkta ciddi karşılığı bulunan önemli adaylarının listelere girememesine rağmen, seçim yarışı içinde olan başta iktidar partisi ve diğer partilerin bu kadar önemli bir oy potansiyeline sahip seçmen çoğunluğuna gerçek manada hitap edecek söylemler ve adımlar atmaması,  hatta gittikçe merkeziyetçi ve milliyetçi bir duruş sergilemesi ayrı bir tartışma konusudur. Ben şahsen, her hangi bir partinin potansiyel HDP seçmenini kazanacak söylemler ve çalışmalar gerçekleştirdiğini de göremedim.

            Seçime bir kaç gün kaldı. Sonuç ne çıkarsa çıksın, bundan sonra ki süreçte siyasi partilerin halkın tercihini önemseyip, toplumsal uzlaşıyı sağlayacak adımlar atması gerekmektedir. Uzlaşının ve her kesimin ortak paydada buluşacağı bir zemini oluşturmanın öneminin git gide arttığı bu zamanlarda, farklı arayışlara gidilmesi halinde belki de mevcut durumu aratacak, beklentilerin tersi bir sonuç çıkabileceği de unutulmamalıdır.

Konfüçyüs ne demişti: "Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil."

 

Dip not: Haber sitemizde 24 haziran seçimleri için yaptığımız anket devam ediyor. Bu anketi merak edenler ve aşağıdaki linki tıklayıp tercihini yapıp sonuçları görebilirler.

http://www.urfagazete.com/anket/2/2018-erken-seciminde-hangi-partiyi-destekleyeceksiniz/

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar