Uzmanlar uyardı: Yüzme bilseniz dahi akıntılı sulara girmeyin

Uzmanlar uyardı: Yüzme bilseniz dahi akıntılı sulara girmeyin

Şanlıurfa’da yeterli kapasitede ve uygun standartta yüzme havuzları bulunmadığı için serinlemek isteyen vatandaşlar, tehlikeli ve akıntılı sularda yüzmek zorunda kalıyor.

28 Temmuz 2021 - 18:40 - Güncelleme: 28 Temmuz 2021 - 20:30

Son yılların en sıcak yaz ayları yaşanırken, Şanlıurfa’da da havalar sıcaklık seviyelerinin üzerinde seyrediyor. Bu nedenle sıcak havalardan bunalan vatandaşlar serinlemek için su kanalı, baraj ve gölet gibi yerlerde yüzüyor. Bu gibi yerlerde yüzenler, yüzme bildikleri halde sular akıntılı olduğu için kapılıp boğuluyor. Bu nedenle son 1 ayda sadece Şanlıurfa’da 15 kişi boğularak can verdi. Yaşanan boğulma vakaları karşısında gerekli önlemlerin alınması için uyarıda bulunan Spor Eğitmeni Mehmet Emre Bebe, şunları söyledi; “Boğulma vakalarının birçok nedeni var. Bu vakaların en önemli nedenleri arasında akıntılı sular yer almakta. Fırat Nehri, Atatürk Barajı yakınlarında bulunan Çatak var bu tür yerlerde piknik yaparken insanlar göletlere giriyor. Kişi akıntılı suya girdiği zaman alttan akıntılı su kamyonu, aracı bile alabilir insanların boğulması da bu nedenle oluyor. Yaşanan vakaların önüne geçilmesi için yetkili kişilerin gerekli önlemleri alması lazım.”

 

BEBE: “KENTTE BULUNAN HAVUZLAR KISITLI”

Şanlıurfa, GAP’ın başkenti olması ve en büyük barajlar arasında yer alan Atatürk Barajı’na ev sahipliği yapmasına karşın, kentte çocuk ve gençlerin yüzebilmeleri için yeterli sayıda ve kapasitede havuz bulunmamakta. Bu nedenle gençler, serinlemek için baraj ve göletlere girmeyi tercih ediyor. Ancak bu suların da akıntılı olması nedeniyle boğulma vakaları artmakta. Kentte havuz kapasitesinin ve havuzların derinliklerinin de fazla olmaması gerektiğini ifade eden Spor Eğitmeni Mehmet Emre Bebe; “Kentte bulunan havuzlarımız kısıtlı. Havuzlarımızın derinlikleri çok fazla. Havuzların derinliklerinin en fazla 140-170 santim arasında olması lazım. 2 metrenin üzerindeki havuzlar tehlike arz eder ve boğulma vakalarının yaşanması da kaçınılmaz olur. Havuz derinliklerinin fazla olmasının bir anlamı yok çünkü insanlarımızın en öncelikli amacı ilk etapta yüzmeyi öğrenmek. Bu nedenle bunu derin havuzlarla değil de derin olmayan 140-170 santim arasında havuzlarda yapabilmeleri mümkün.” dedi.

 

“YÜZMEK İSTEYENLER HAVUZLARI TERCİH ETSİN”

Serinlemek isteyen vatandaşların baraj, gölet vb. yerlere değil de yüzme havuzlarında yüzmeleri konusunda uyarıda bulunan Spor Eğitmeni Bebe; “Yüzmek isteyen vatandaşlar genelde havuzları tercih etsin. Baraj, sulama kanalı, gölet tarzı yerleri tercih etmemeli vatandaşlar havuzlardan şaşmamalı. Çünkü havuzlar herkese hitap ediyor. Vatandaşlar yüzme bilse dahi akıntılı sulara gitmemeleri yönünde uyarıyoruz. Akıntılı su insanı götürür su üzerinde durduramaz, yüzemezler ve bu nedenle suya kapılan insan, boğularak can veriyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda