Turizmcilerden Göbeklitepe çıkışı: "İsmi değişmez,...

Turizmcilerden Göbeklitepe çıkışı: "İsmi değişmez, değişemez"

Göbeklitepe’nin isminin TAŞ tepeler olacağı iddiasını Şanlıurfa turizminin önde gelen iki ismine sorduk. İddiayı değerlendiren Müslüm Çoban ile Hacı Birsen, Bakan Ersoy’un açıklamasının yanlış anlaşıldığını ve Göbeklitepe’nin isminin değişmeyeceğini ifade

22 Eylül 2021 - 14:20 - Güncelleme: 22 Eylül 2021 - 14:22

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Şanlıurfa’da TAŞ Tepeler lansmanını düzenleyeceğini duyurmasının ardından Şanlıurfa’da 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski yerleşim alanı olan Göbeklitepe’nin isminin değişeceği iddiası sosyal medyanın gündemine oturdu. Göbeklitepe’nin dünyaya artık TAŞ Tepeler adı altında tanıtılması iddiasına karşı çıkan Şanlıurfalılar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a tepki gösterdi.

BAKANIN AÇIKLAMASI KAFA KARIŞTIRDI!

Geçtiğimiz Haziran ayında GAP Bölgesi Turizm Tanıtım ve Markalaşma Projesi kapsamındaki "Mezopotamya" markasının tanıtımı için geldiği Şanlıurfa'da, 12 Tepe çalışmasıyla ilgili açıklama yapan Bakan Ersoy’un açıklamaları kafa karıştırmıştı. Göbeklitepe’nin artık Göbeklitepe ile sınırlı olmadığını aktaran Ersoy, “Göbeklitepe çevresindeki 100 kilometrelik bir hat üzerinde 11 tane daha nokta tepemiz var. Buradan detayını ilk kez vermiş olacağız ve artık 12 tepe diyeceğiz. 12 tepe ile ilgili büyük bir çalışma var, tamamlanmak üzere, eylül ayında tanıtımını yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

LANSMAN İLE İDDİA KUVVETLENDİ

Bakan’ın açıklamasının ardından Bakanlığın duyurduğu lansman ile Göbeklitepe markasının TAŞ Tepeler adı altında dünyaya tanıtılacağı iddiaları daha da kuvvetlendi. Paylaşımlarda Göbeklitepe’nin isminin değişmesini olumlu bulmayacaklarını ifade eden Şanlıurfalılar, Bakan Ersoy ile Bakanlığa bu değişikliğe sıcak bakmadıkları mesajını verdi.

Göbeklitepe’nin isminin değişeceği iddialarını ŞURO Başkanı Müslüm Çoban ile Şanlıurfa Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Hacı Birsen değerlendirdi.

“12 TEPE TAŞ TEPELER İSMİ ÜZERİNDEN TANITILACAK”

Göbeklitepe’nin ismi değişmesinin mümkün olmadığını ve değişmeyeceğini vurgulayan Başkan Müslüm Çoban, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yaptığı açıklama yanlış anlaşıldığını kaydetti. Göbeklitepe’nin başlı başına bir bütün olduğunun altını çizen Çoban, “Şanlıurfa dünya üzerinde Neolitik dönemin merkezidir. Göbeklitepe gibi önemli ve en az onun kadar eski tepelerde şehrimizde bulunmaktadır.  Karahantepe, Sayburç, Harbetsuvan ve Sefertepe Urfa’da bulunan önemli tarihi noktalardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı kentte bulunan 12 Tepeyi, TAŞ Tepeler ismi üzerinde dünyaya tanıtmak için böyle bir hamle yaptı diye düşünüyorum. Bakanın geçmişte yaptığı açıklama yanlış anlaşıldı. Göbeklitepe’nin isminin değişmesi mümkün değildir” diye konuştu.

“GÖBEKLİTEPE İSMİ DEĞİŞMİYOR, TAŞ TEPELER TOPLU İSİM OLACAK”

Çoban’ın belirttiği cümleyi Şanlıurfa Turizmi Geliştirme Derneği Başkanı Hacı Birsen’de tekrarladı. Göbeklitepe’nin isminin değişmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Başkan Birsen, “Urfa’da yen bulunan tepeler var. Arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılan bu tepelerin lansmanı yapılacak. Bu tepelerin tümüne TAŞ Tepeler denilecek. Yoksa Göbeklitepe ismi değişecek diye bir şey yok. Bugün Göbeklitepe Amerika’da Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nin bahçesinde tanıtıldı. Bakın orada Mısır Pramitleri bile tanıtılmadı ama Göbeklitepe oraya girdi. Göbeklitepe de içinde olmak üzere TAŞ Tepeler adı altında lansman olacak. Göbeklitepe’nin ismi değişemez. Buna ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan müsaade eder ne de Urfalılar kabul eder. Bu tepeler dünyaya TAŞ Tepeler ismiyle tanıtılacak. Bu tepeler ayrı ayrı tanıtılmak yerine toplu bir isimle tanıtılacak. Yani Göbeklitepe’nin ismi değişmeyecek. Böyle bir şey olamaz da. TAŞ Tepeler tepelerin toplu ismi olacak” ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın TAŞ Tepeler lansmanı yarın Şanlıurfa’da düzenlenecek. Program kapsamında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Karahantepe ziyaret edilecek. 2 gün sürecek olan program Cuma günü son bulacak.  


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda