Tabipler Odası: Vaka sayılarında şeffaf olunmuyor!

Tabipler Odası: Vaka sayılarında şeffaf olunmuyor!

Şanlıurfa'da koronavirüs sürecinde test ve vaka sayılarının şeffaf bir şekilde açıklanmadığını öne süren Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Melik, "Bu durum sağlık çalışanlarının süreci yürütürken ciddi sıkıntılara neden olmuştur.

18 Haziran 2020 - 18:00 - Güncelleme: 19 Haziran 2020 - 09:39

Şanlıurfa Tabipler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Şanlıurfa Diş Hekimleri Odası ortak bir basın açıklaması düzenledi.
Açıklamayı yapan Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Melik, Şanlıurfa'daki sağlık sorunlarına ve koronavirüs sürecine değindi. Kentte koronavirüs sürecinde vaka sayılarını şeffaf bir şekilde açıklanmadığını iddia eden Melik, bu durumun sağlık çalışanlarını sıkıntıya soktuğunu kaydetti.



Melik, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgını ülkemizde görülmeye başladığı tarihten itibaren önleyici ve tedavi edici sağlık hizmetleri verilmeye başlanmış, ancak bu süreçte sağlık alanında pek çok eksikliğin yaşandığı gözlenmiştir. Bununla birlikte sağlık emekçilerinin fedakârca ve kahramanca çalışmaları sayesinde başarı hikâyeleri yazılmış ve yapılan bu fedakârlıklar sayesinde sağlık hizmetine devam edilmektedir.

Sağlık Bakanlığı tarafından her gün açıklanan salgın hastalık verileri içinde kaç sağlık çalışanın hastalandığına, hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğine ya da iyileştiğine ilişkin bilgiler hala açıklanmamıştır. Yapılan bu kısıtlamalar toplumun bilgi alma hakkına yönelik ihlaller oluşturmakla beraber, toplumda verilerin gizlendiği algısı oluşturmaktadır.

Pandemi sürecinde 10 bin’in üzerinde sağlık emekçisinin enfekte olduğu ayrıca 40’ın üzerinde sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği bilinmektedir. Sağlık emekçilerinin çok yüksek oranda pozitif çıkmasının nedenleri arasında;

Yeterli kişisel koruyucu ekipman sağlanmaması, sağlık emekçisi sayısının ihtiyacı karşılayacak şekilde artırılmaması, sağlık emekçilerine rutin test yapılmaması, iş yükünün fazla olması gibi durumlar yer almaktadır.

Sağlık emekçisi sayısının azlığı sebebiyle idari izinli olması gereken sağlıkçılara izin verilmemiştir. Ayrıca Covid-19 tanılı ve temaslı sağlık emekçilerini bir şekilde çalıştırmaya devam ettirmek için sürekli algoritmaları değiştirme yollarına gidilmiştir. Bu durum sağlık çalışanlarını olumsuz yönde etkilemiştir.

‘NORMALLEŞME’YE DİKKAT

Ülkenin farklı bölgelerinde ciddi vaka artışları kaydedilmesine rağmen 1 Haziran 2020 itibariyle ülke genelinde normalleşme adımları atılmaya başlanmıştır.

Kademeli normalleşme süreci bölgelerdeki vaka sayıları göz ardı edilerek uygulanmaya başlanmış, bu durum pandeminin bu bölgelerde daha da hızlanmasına sebep olmuştur.

Toplu taşımada tam kapasiteli hizmet verilmeye geçilmesi, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini yeterli derecede almayan iş yerlerinde fiziksel mesafe uyumunun sağlanamaması, uygun ve yeterli maske, el dezenfektanı olanaklarının olmaması, enfekte olma olasılığını ve salgını büyütüp yayma potansiyeli artırmaktadır.

Açıklanan tedbirler sahadaki gerçeklikle uyuşmamakta, sanki salgının bittiği mesajı verilmektedir.

Hasta olduğunu bile bilmeyen yüz binler yüzünden, riskli gruplara da hastalığı yayma potansiyelinin yüksek olduğu bilinmektedir. Kronik hastalar, yaşlılara ve bağışıklığı zayıflamış insanlara hastalığı bulaştırma oldukça ciddi sonuçlara yol açacağı öngörülmelidir.

NORMALLEŞME SÜRECİNDE ŞANLIURFA'DA PANDEMİ’NİN DURUMU

İlimiz büyükşehir statüsünde olup 2 milyon ’un üzerinde nüfusa sahiptir. Nüfusun fazla olması, pandemi sürecinde alınması gereken tedbirlerin daha da dikkatli uygulanmasını gerektirmektedir.

Urfa ’da ilk günden beri günlük test sayıları ve vaka sayıları şeffaf olarak açıklanmamıştır. Bu durum sağlık çalışanlarının süreci yürütürken ciddi sıkıntılara neden olmuştur. Testsayısı, pozitif hasta ve enfekte sağlık çalışanları ile ilgili verileri paylaşan Şanlıurfa Tabip Odası başkanı ve genel sekreteri adli ve idari kovuşturmaya uğramışlardır.

Tespit edilmeyen her vakanın hem kendisi hem de toplum açısından risk taşıdığı bilinen bir gerçektir. Bu anlamda sağlık sisteminin her vakayı tespit edebilme, izole edebilme, tedavi edebilme, her temaslı kişiyi izleyebilme ve karantinaya alabilmenin yöntemi de elbette ki yaygın test yapmaktan geçmektedir. Oysa ilimizde yeterli testin yapılıp yapılmadığı konusunda kamuoyuyla bilgi paylaşımı yapılmamıştır. Bu durum yapılan testlerin yeterli olup olmadığına dair şüphelerimizi artırmaktadır. Toplum sağlığı ve sağlık çalışanlarının sağılığını önemsediğimizden dolayı bu endişeleri yaşamaktayız.

Hastane ve ASM’lerde sağlık çalışanlarının durumu;İlimizdeki vaka sayıları her geçen gün artmaya devam etmesiyle hastanelerde de yatan hasta sayılarına direk yansımakta, bu durum sağlık çalışanlarının iş yükü ile beraber riskinin de artmasına sebep olmaktadır."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda