ŞUTSO Başkanı Peltek: Çiftçilerimiz desteklenmelidir

ŞUTSO Başkanı Peltek: Çiftçilerimiz desteklenmelidir

ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, Bloomberg HT TV’de katıldığı programda kentin tarım potansiyeli ve tarımsal sanayi sürecine yönelik detay bilgiler paylaştı.

07 Temmuz 2020 - 16:40 - Güncelleme: 07 Temmuz 2020 - 16:49

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İ.Halil Peltek, Bloomberg HT TV’de İrfan Donat’ın sunduğu Akıllı Tarım Programı’na katıldı. Başkan İ.Halil Peltek, programda kentin tarım potansiyeli ve tarımsal sanayi sürecine yönelik detay bilgiler paylaştı.

Kütlü pamuk üretiminde Türkiye üretiminin yarısını tek başına karşılayan ilimizde, ekim alanları girdi maliyetleri başta olmak üzere birçok nedenden ötürü üretimin ciddi oranda azalmaya başladığını söyleyen Peltek, “Çiftçilerimiz bu konuda desteklenmelidir” dedi.

Geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen “Tarladan Markaya Pamuk Çalıştayı Raporu’na da dikkat çeken Peltek, şunları kaydetti: “İlimizde üretilen pamuğun verimiyle birlikte alternatif ürünlere ve fiyat dalgalanmalarına karşı koruyacak bir destekleme sistemi oluşturulmalıdır. Tekstil endüstrisinin hammaddesi olan pamuğun, stratejik ürün olarak kabul edilmesi, elzem bir durumdur. Bu ürünün üretim, hasat ve çırçır süreçlerindeki tüm yasal yetki ve sorumluluk Tarım Bakanlığı’nda toplanmalıdır. Modern tarım teknikleri ile istikrarlı pamuk ekimi yapılmalı. Çiftçiler, sulama, gübreleme, ilaçlama ve hasat konularında eğitilmelidir. Mazot, sulamada kullanılan elektrik ve üreticiler tarafından alınan makinelerin KDV’si destekleme sistemine alınmalı, çırçırlama, makineli hasat, ilaçlama ve diğer müteahhitlik hizmet giderlerindeki KDV yüzde 1’e indirilmelidir.”

Bu raporun uygulamaya alınması, üretim maliyetlerinin azalmasına, verimlilik, kalite ve katma değerin artmasına, ithalat ihtiyacının gerilemesine ve sektörün ülke ekonomisi, daha fazla katkı sağlayacağını da ifade eden Peltek, “Tüm bunların gerçekleşebilmesi için öncelikle tarım politikasında pamuğun stratejisinin yeninden belirlenmesi gerekmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda