Suruç’ta taban suyu yükseldi!..4 yılda bu hale geldi

Suruç’ta taban suyu yükseldi!..4 yılda bu hale geldi

Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinde sulamaya açılan tarım alanlarında tahliye kanallarının olmaması taban suyu seviyesi her geçen gün yükselmesine neden oluyor.

20 Eylül 2020 - 15:56

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki tarım alanlarına verilen su nedeniyle tabanda su yükselmesine neden oluyor.

Atık su tahliye kanallarının olmadığı Suruç Ovasında taban suyunun yükselmesi nedeniyle vatandaşlar zor günler yaşıyor. Taban suyunun yükselmesi beraberinde çoraklaşma tehlikesini beraberinde getiriyor.

Dünyada beşinci, Türkiye’nin ise en uzun sulama tüneli olan Suruç tünelinden ovaya yaklaşık 4 yıl önce su verilmeye başlanıldı. Başka illere mevsimlik işçi olarak çalışmaya gidenlerin azalmasına tarım artmasına ve istihdamın artmasını sağladı.

562 bin 950 dekar arazinin suya kavuştuğu Suruç Ovasında tahliye kanallarını yetersiz olmasından dolayı taban suyu yükseliyor.Yükselen taban suyunun toprak yüzeyine vurmasından dolayı göletler oluşurken, evlerin içi nemle beraber su almaya başlamış.

İlçeye bağlı Eskice,Ekili, Pınarbaşı, Üç pınar, Büyüksergen ve Uludüz Mahalleri  yükselen taban suyu sebebiyle adeta sular altında kaldı. tahliye kanallarının olmaması nedeniyle Tarımsal sulamayla yükselen taban suyu seviyesi mahallelerde yaşamı zorlaştırıyor.

Eskice Köyü Sakini çiftçi Kemal Elmascan, "Tahliyeler olmadığı için tarlalarda biriken su yükseliyor ve bu göletlerin oluşmasına neden oluyor. Sulama yapıldığı zaman fazla su veriliyor. Özellikle Mısır ve pamuk ekili alanlarda salma sulama yapılıyor. tahliyeler olmadığı için buda suyun birikmesine neden oluyor. Suyun yükselmemesi için tahliye kanallarının yapılması gerekiyor. yetkililerden beklentimiz tahliyelerin biran önce yapılmasıdır.açılan tahliyelerde yetersiz. bizim yapacak imkanımız yok. o yüzden mahsul kaldıramıyor zarar ediyoruz." şeklinde konuştu

Ekice köyü sakini ve arazi sahibi Fehmi Elmascan, "Su geldikten sonra bu sorunu her yıl yaşıyoruz. Fazla suyun tahliyesi için kanallar olmadığı için köyü su basıyor. buda hem yaşamı zorlaştırıyor hem de ürünlerden zarar etmemize neden oluyor. bizim yetkililerde beklentimiz tahliye kanalları yapmalarıdır" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda