SES ve TBB’den ortak koronavirüs açıklaması

SES ve TBB'den ortak koronavirüs açıklaması

Şanlıurfa'da SES ve TBB'nin ortak açıklaması ile kentteki koronavirüsün seyrine ilişkin önemli veriler paylaşıldı.

28 Temmuz 2020 - 16:20 - Güncelleme: 28 Temmuz 2020 - 16:23

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde son günlerde hızla artan koronavirüs vakalarına yönelik basın açıklaması düzenlendi.

Düzenlenen açıklamaya, Urfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yüksekyayla, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr.Elif Turan, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) MYK Üyesi Selma Atabey ve Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan SES MYK Üyesi Selma Atabey, henüz birinci dalganın kontrol altına alınmadığını ve bölge illerde yaygınlaştığını kaydetti

ATABEY: GÜNEYDOĞU ZİRVEYE OTURDU

Bölgedeki ciddi artışın korkutucu olduğunu belirten Atabey, "Ne yazık ki salgın kontrol altına alınamamış, 1 Haziran öncesine benzer tablo bölge illerine hakim olmuştur. Buna karşın Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin salgın kontrolünü ciddiye almadığını, sorumluluğu tümüyle vatandaşa yüklediğini, bireysel önlemler ile süreci geçiştirdiği görmekteyiz. Erken dönem salgın kontrolündeki alınan kamusal önlemlerin hiçbirinin devreye sokulmadığına tanık oluyoruz.

Sağlık emekçileri olarak gerçeği yansıtmadığını çok iyi bildiğimiz resmi istatistikler dahi salgının bölgeye yerleştiğini gösteriyor. Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan aylık, haftalık ve günlük raporlar ve Twitter paylaşımları bölge illerinde durumun vehametini gösteriyor. Resmi istatistiklerde Haziran ayı ortalarından sonra en çok vaka artışının bölge illerinde olduğunu göstermektedir. Hıza çevrilmiş istatistiklerde Güneydoğu Anadolu bölgesi zirveye oturmuştur. 13-19 Temmuz itibarıyla yeni vaka görülme sıklığı Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüz binde 17.8 olup Türkiye ortalamasının iki katından fazladır. Son günlerde paylaşılan yeni vakaların üçte biri bölge illerine ait olduğu da izlenmektedir. Bölgede yeni vaka, hastanede yatan hasta, yoğun bakımda yatan hasta sayıları artamaya devam etmektedir.


'URFA, VAN, MARDİN, ANTEP...'

Son üç günde yoğun bakımımda yatan hasta sayısında artış gösteren beş il arasında Antep ve Diyarbakır’a da yer vermiştir. Van, Mardin, Antep, Urfa, Batman, Şırnak illerinde durum buna benzerdir.

Dünyada aktif hastalarda YBÜ yatan hasta sayısı yüzde 1,5, Türkiye'de ortalama yüzde 10 iken ilimizde bu sayı yüzde 15 in üzerindedir. Vaka sayısındaki artışın bu hızla devam etmesi durumunda istenmeyen sonuçlara yol açabilecektir. Şu anda tam kapasite çalışan kamudaki YBÜ de yer kalmayan illerin sağlık alt yapısının daha fazla zorlanmasına neden olabilecek, daha fazla kişinin yaşamını yitirmesine yol açacaktır" ifadelerini kullandı.

YERLİKAYA: ÖLÜM ORANINDA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR!

TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ise salgın yönetiminde sürü bağışıklığı stratejisinin benimsendiğini ve bu stratejinin salgının kontrolden çıkmasına yol açtığını aktardı.

Yerlikaya, "Salgının ilk günlerinde alınan tedbirlerin bile gözardı edilerek geçiştirilmeye çalışıldığı ve toplumun tüm örgütlü kesimlerine yönelik baskının artarak devam ettiği bu süreç sürü bağışıklığında ısrardan başka bir şey değildir. Mülteciler ve yıllardır ötekileştirilen Kürtler, salgınla birlikte tümden yok görülmeye çalışılmışlardır.

Yoksulluğun yoğun olduğu bu illerde devletin desteği yok denecek derecede az, var olan ise AKP’nin yok sayan ve tabi kılan politikalarının aracına dönüştürülmüştür. Salgın koşullarında çalışmak zorunda olan bu insanların bu dönemde tarım alanına yönelmesi sebebiyle Covid-19’a bağlı ölüm oranlarında ciddi oranda bir artış olmuştur.

Hastalığın özellikle bölgede ve ilimizdeki yayılma hızına bakıldığında önümüzdeki haftaların çok kritik önemde olduğunu öngörmekteyiz. Hasta sayısının hızla artabileceğini, sağlık sisteminin taşıyamayacağı çok sayıda başvuruların olabileceğini ve sağlık çalışanlarının ciddi risk altında olduğunu ön görmekteyiz. Bu nedenle planlamaların ivedilikle yapılması, gerekli önlemlerin bir an önce alınması yaşamsal önemdedir" sözlerine yer verdi.

'TEST YAPTIRMADA SORUNLAR YAŞANIYOR'

Koronavirüs ile mücadelede birçok eksik noktanin olduğunu vurgulayan Yerlikaya, günlük testlerin Covid-19 hastaların yapılmadığını iddia etti. Yerlikaya, "Bölgede yürütülen sağlık hizmetlerinin yetersizliği, sağlık emek gücündeki yetersizlikler, istikrarsızlık, ayrımcılık gibi sorunların içerisinde salgınla mücadele edilmeye çalışılıyor. Salgın kontrolünde önemli bir yere sahip olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin yapboz tahtasına dönüştürülerek işlevsizleştirilmesi, halk sağlığı yöneticilerinin liyakata göre değil itaate göre görevlendirilmesi, KHK’lerle binlerce deneyimli sağlık emekçisinin ihraç edilmesi, atama bekleyen sağlık emekçilerinin güvenlik soruşturmasına takılması vb. sorunlar hem sağlık emekçilerine hem de halka bulaşın artmasına ve hatta kontrolden çıkmasına neden olmuştur.

Bölge illerinde önemli bir sorun da test yaptırma konusunda yaşanıyor. Türkiye genelinde genelge ile test yapılmasında ciddi sınırlamalar getirilmiştir. Bölgeye yerleşen ve artan vaka artışına rağmen bu sınırlamalarda hiçbir esneme yapılmamıştır. Dahası günlük testlerin büyük kısmı salgın kontrolü ile ilgisiz, yandaş kişi-kurum ve şirketlere yapılmakta. Bu durum tanı koyulamayan birçok Covid-19 hastasının kentin içinde hiçbir önlem almadan dolaşmasına ve hastalığın daha da yayılmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

1 HAZİRAN SONRASI CİDDİ ARTIŞ!

Öte yandan, SES ve TTB'nin elde ettiği verilere göre ise Şanlıurfa'da 1 Haziran sonrasında 8 bin 640 civarı vaka tespit edildi. 1 Haziran öncesi 420 civarında olan doğrulanmış vakaların, hızla arttığı belirtildi.

Enfekte sağlıkçı sayısının ise 1 Haziran öncesi 40, 1 Haziran sonrası ise 390 civarı olduğu kaydedildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...