Şanlıurfa’da yeni mahsul zeytinler tezgahta

Şanlıurfa'da yeni mahsul zeytinler tezgahta

Şanlıurfa’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan zeytin tezgahtaki yerini aldı. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle zeytinde rekoltenin düşeceği öngörülüyor. Şanlıurfa Zeytinciler Dernek Başkanı Mehmet Ölmez da zeytin alacakların ellerini çabuk t

27 Ekim 2021 - 08:20 - Güncelleme: 27 Ekim 2021 - 08:31

Şanlıurfa’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi yeni mahsul zeytinler tezgahlarda satılmaya başlandı. Bu yıl yağışın az olması nedeniyle zeytinin rekoltesinin düşük olacağı tahmin ediliyor.

Tezgahlardaki yerini alan zeytin, geçen yılki aynı fiyat üzerinden satışa sunuluyor. İriliği ve lezzetiyle diğer türlerden ayrılan domat zeytinin fiyatı 14 lira, gemlik türü 12 lira ve halhallı zeytinse 10 lira olarak satışa sunuluyor.

Vatandaşlar şimdiden zeytine yoğun ilgi gösteriyor.

Şanlıurfa Zeytinciler Dernek Başkanı Mehmet Ölmez, geçen yıla göre bu yıl zeytin döneminin kısa süreceğini belirtti. Vatandaşlara çağrıda bulunan Ölmez, zeytin almak isteyen vatandaşların ellerini çabuk tutmasını tavsiye etti.

BU YIL REKOLTE DÜŞÜK

Mehmet Ölmez, bu yıl yağışın az olması nedeniyle verimde düşüş olacağını belirtti. Ölmez, “Yeni sezonumuzu açtık. Tezgahlarda zeytinlerimizi sergilemeye başladık. Şanlıurfalılara sesleniyorum: Geçen yıla rağmen bu sene zeytin dönemi kısadır. Vatandaşlar zeytin alımında ellerini çabuk tutsunlar. Bu yıl yağışın az olmasından dolayı, zeytinlerin çoğu dalında kızardı. Zeytin fiyatları geçen yıla göre yine aynı” dedi.

Tezgahta şu anda yeşil, halhallı, gemlik, ayvalı, domat gibi zeytin türlerinin satışta olduğunu bilgisini veren Ölmez, zeytinin kilo fiyatının türüne göre 10 ile 14 lira arasında değişti bilgisini verdi.

“ZEYTİN DOLARLA GELMİYOR, İKİ KATINA SATILMAZ”

Şanlıurfa’da ekilen zeytinlerin çoğunun yağ olarak tüketildiğini anlatan Ölmez, geçen yılın daha bereketli geçtiğini dile getirdi.

Şanlıurfa bölgesinde en çok gemlik türünün bulunduğunu belirten Ölmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İklimimiz sıcak olduğu için ve yağış olmadığı için zeytinlerimiz siyaha gidiyor. Şanlıurfa’da çok zeytin ekiliyor, çoğu zeytin yağa gidiyor. Urfa’nın zeytinleri bu neden tezgaha gelmiyor. Siyah zeytinler çizilir, yeşil zeytinlerden ise kırma yapılır. Geçen yıla göre verimin az olacağını düşünüyoruz. Örneğin bir ağaçtan 50 kilo geliyorsa, bu yıl 15-20 kilo gelir. Yağışın olmamasından dolayı zeytinler ağaç dibine dökülüyor.”

Ölmez, zeytin satan esnafa da seslenerek, “Zeytin dolarla gelmiyor, iki kat fiyatına satış yapılmaması gerekir” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda