Şanlıurfa’da eylem yapan işçiler için yeni karar

Şanlıurfa'da eylem yapan işçiler için yeni karar

Nakliyat-İş Sendikası Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre; TÜVTÜRK'ten çıkarıldıkları iddia edilen 2 işçisinin işe iadelerine karar verildi.

16 Temmuz 2020 - 19:00 - Güncelleme: 16 Temmuz 2020 - 21:10

Nakliyat-İş Sendikasına üye oldukları için 2018 yılının Kasım ayında işten çıkarıldıkları iddia edilen işçiler, 600 günü aşkın bir süredir eylemlerine devam ediyor.

İşçilerin TÜVTÜRK önündeki eylemleri sürerken, işten atıldığı iddia edilen işçiler için mahkemeden karar çıktı. 

Nakliyat-İş Sendikası Genel Merkezinden yapılan açıklamaya göre; mahkeme, 2 işçinin işe dönmesine karar verdi. İşçilere, sendikal tazminat ödenmesine de karar verilirken, Nakliyat-İş Sendikasından konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şu ifadeler kullanıldı:

"Sendikamız Şanlıurfa Polçak Taşıt Muayene İstasyonlarında örgütlenmiş, üye çoğunluğunu sağlamış ve 8 Kasım 2018 tarihinde Bakanlığa yetki tespiti için başvuruda bulunmuştu. Ancak işveren işçilerin anayasal hakkını hiçe sayarak işçi kıyımına başlamış, bu güne kadar 31 üyemizi haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atmıştır. İşten atılan üyelerimiz 19 Kasım 2018 tarihinden beri işyerlerinin önünde 606 gündür işe geri dönüş mücadelesi vermektedirler. Onurlarına, ekmeklerine, haklarına ve sendikalarına sahip çıkan üyelerimiz bir taraftan direnişi devam ettirirken diğer taraftan da hukuksal mücadele avukatlarımızla birlikte devam ediyor.

Bu gün Şanlıurfa 1. İş Mahkemesinde görülen duruşmaya üyelerimiz ve sendikamız avukatı Ayça Okur katıldılar. İşe iade ile ilgili açılan davanın yapılan duruşmasında Mahkeme feshin geçersizliğine ve sendikal nedenle olduğunu belirterek iki üyemizin daha işe iadesine karar verdi. Böylece daha önce kazanılan davalarla birlikte 11 üyemizin işe iadesine ve sendikal nedenle işten çıkartıldıklarına karar verilmiş oldu. 

Mahkeme karara bağladığı davada; işten çıkarmaların haksız ve sendikal nedenle yapıldığını kabul ederek, işe iadeye, işçinin başvurusuna, işverenin işe başlatıp başlatmamasına bağlı olmaksızın 12 aylık brüt ücreti tutarında SENDİKAL TAZMİNATA hükmetti. Ayrıca işçinin 4 aylık ücreti tutarında boşta geçen sürenin ücretinin de ödenmesine karar verdi. Böylece Tüvtürk/Polçak işvereni 12 + 4 olmak üzere toplam 16 aylık sendikal tazminat ödemeye mahkum oldu.

İşe iade davası açılan ve devam eden diğer üyelerimizin de davalarının aynı şekilde sonuçlanacağını düşünüyoruz.  

Dolayısı ile işverenin işçi sendika düşmanlığı yaptığı, üyelerimizi sendikal nedenlerle işten çıkarttığı, işyerinde toplu iş sözleşmesinin imzalanmasını engellemek için yasaları çiğneyerek, haksız ve hukuksuz davrandığı mahkemeler tarafından da bir kez daha ispatlanmış oldu.

Tüvtürk/Polçak’da606 gündür işçi ve sendika düşmanlarına karşı anayasal haklarını savunan ve onurları için direnen TÜVTÜRK Polçak İşçileri kazanacak.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Lider Karaköprüspor ilk yarıyı namağlup bitirmek istiyor
Şanlıurfaspor'a ceza yolda
Şanlıurfaspor'a ceza yolda