Şanlıurfa’da dama oyunu yaşatılıyor

Şanlıurfa'da dama oyunu yaşatılıyor

Şanlıurfa’da unutulmaya yüz tutmuş oyunlardan bir olan dama, yaşlı vatandaşlar tarafından yaşatılmaya devam ediliyor. Parklarda bir araya gelen vatandaşlar tarihi bir geçmişi olan dama oyununu oynayarak zamanlarını geçirmeye çalışıyorlar.

26 Temmuz 2021 - 14:40 - Güncelleme: 26 Temmuz 2021 - 15:13

Unutulmaya yüz tutmuş oyunlardan biri olan dama, Şanlıurfa’da ilgiyle oynanıyor. Özellikle yaşlı olan vatandaşlar parklarda bir araya gelerek boş zamanlarını oyun oynayarak geçiriyorlar. Dama oyunu tahta ve kemikten yapılan bir alan 64 kareye bölünerek, iki farklı renkte taşlar ile oynanıyor. Dama esnasında kullanılan sık terimlerden biri hamle ve kayımdır. Hamle, rakibin taşını ileri bir kareye taşıması olarak tanımlanır. Rakiplerin berabere kalması ise kayım olarak ifade edilir. 

Parklarda arkadaşlarla dama oynayarak zaman geçirdiklerini vatandaş Avni Gök, “Dama oyununu oynuyoruz. Dama eski bir oyundur. Arkadaşlarla dama oynayarak zaman geçiriyoruz. Dama oyunu güzel bir oyundur” ifadelerini kullandı.

 

“DAMA HAYATIMIZIN BİR PARÇASIDIR”

Dama oyununun sık sık oynadıkları için alışkanlık haline geldiğini dile getiren vatandaş İbrahim Dikme, “Dama oyunu toplamda 32 taşla oynanıyor. 16 taş siyah, 16 taşta beyaz taştan oluşmaktadır. Renkleri değişiktir. Her şeyden önce bu oyun vardı. Dama hayatımızın bir parçasıdır. Hemen hemen her gün dama oynuyoruz. Dama oyunu alışkanlık olmuş. Arkadaşlarla dama oynuyoruz. Damanın kötü bir alışkanlığı yok. Dama aslında iyi bir alışkanlığı var. Geçmişten gelen bir oyundur” diye konuştu.

 

DAMA NASIL OYNANIR?

64 kareden oluşan 8x8 bir tahta üzerinde 16'sı siyah, 16'sı beyaz olarak 32 taş ile oynanır. İkinci ve üçüncü sıraya beyaz taşlar, altıncı ve yedinci sıraya siyah taşlar dizilir ve oyuna beyaz taraf başlar. Taşlar, klasik damanın aksine çapraz hareket etmez, komşu kareler boş ise sağa, sola ve ileri hareket edebilir fakat geri gidemez. Bütün taşların amacı en ileri sıradaki kareye ulaşıp "dama" olmaktır. Dama olarak güçlenen taş geri hareket kabiliyeti kazanır, ayrıca karşı tarafın bir veya birkaç taşını almak şartıyla birden fazla karede L şeklinde hareket edebilir. Taşlar arasında en kıymetli taş dama olarak adlandırılan bu taştır. Damaya ulaşamamış taşlar "yoz" olarak adlandırılır. Dama olmuş taşın hareket kabiliyeti yüksek olduğu için (oyuncunun ustalık derecesine göre) dama, 5 yoz taş değerinde görülür, yani bir dama taşı elde edebilmek için 5 yoz taş feda edilebilir.

Türk damasında amaç karşı tarafın taşlarını tüketip oyunu kazanmaktır. Her iki oyuncunun da bir hamle hakkı vardır. Bir taraf hamlesini yaptıktan sonra sıra karşı tarafa geçer. Oyun sonunda her iki tarafın da bir taşı kalmışsa oyun beraberlikle sonuçlanır ve bu durum "gayyım" olarak adlandırılır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
Vali Şıldak: 2024'te Şanlıurfa'ya davetlisiniz…
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine inanamadı
İbrahim Tatlıses'in programına katılanları görenler gözlerine...